Trei funcționari din raionul Criuleni, vizați în anchetele CIJM, au fost demiși

Julieta Savițchi
16/10/2020
Estcurier.md

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, a fost demis, vineri, cu 18 voturi ale consilierilor locali. Împreună cu el au fost demise șefa Direcției Educație a raionului, Ala Ungureanu, și șefa Direcției Finanțe, Olga Simon. Toți trei au fost vizați în materialele jurnalistice ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

În agenda ședinței de vineri a Consiliului raional Criuleni a fost inclusă și demiterea celui de al doilea vicepreședinte, Roman Onică, însă pentru demiterea lui nu a ajuns un vot.

Amintim că la 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către portalul anticoruptie.md pe data de 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Portalul anticoruptie.md a semnalat și incompatibilitatea funcțiilor admisă de Ala Ungurean, care timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut și mandatul de consilier raional. Portalul anticoruptie.md a publicat recent o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional.


 

Julieta Savițchi
16/10/2020

Comentarii