Trei judecători de la CSJ şi un avocat, vizaţi într-un caz de corupţie. Învinuit este doar apărătorul, iar în cazul magistraţilor nu sunt suficiente probe

Anastasia Nani
19/07/2016
Sediul Curţii Supreme de Justiţie de pe strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Foto: CIJM

Trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie, vizaţi într-un caz de corupţie, sesizat recent pe Harta Corupţieiscapă de ancheta procurorilor. Oamenii legii susţin că, deocamdată, nu au suficiente probe pentru a cere ca magistraţii să fie lipsiţi de imunitate. Singurul învinuit este un avocat care ar fi luat bani de la un client de-al său pentru a influenţa judecătorii la luarea unei decizii.  

Ala Cobăneanu, Ion Druţă şi Galina Stratulat sunt vizaţi într-o ordonanţă a Centrului Naţional Anticorupţie privind începerea urmăririi penale. Potrivit documentului, Andrei Dunas, un avocat de la Cahul, implicat şi în alte trei dosare de corupţie, ar fi primit de la un client de-al său, om de afaceri, 400 de euro pentru a-i influența pe judecătorii CSJ ca să respingă recursul unei firme - SRL Pâine și Tehnologii - care se află în litigiu cu Cristal-Agat SRL. La 23 martie 2016, magistraţii au respins recursul, decizie care a favorizat întreprinderea Cristal-Agat. La 7 iunie, Iurie Mitreanu, ofiţer superior la CNA, a dispus începerea urmăririi penale, prezentând ordonanţa procurorilor Anticorupţie. Potrivit unei alte ordonanţe, datată tot cu 7 iunie, „în urma verificării listei judecătorilor CSJ, s-a stabilit că magistrata implicată este Ala Cobăneanu, fapt confirmat şi prin decizia din data de 23 martie 2016, la emiterea căreia aceasta a fost preşedinte de complet”. 

 „Conform interceptărilor, banii urmau să ajungă la magistraţi, dar acest lucru trebuie verificat”, ne-a spus Iurie Mitreanu. 

„Urmărirea penală a fost pornită pe faptul coruperii active, în privinţa avocatului care a primit bani afirmând că are influenţă asupra magistraţilor respectivi. Nu putem exclude sau să confirmăm implicarea lor. Nu am făcut investigaţii în privinţa judecătorilor pentru că nu avem dreptul să o facem. Ei beneficiază de imunitate atâta timp cât nu avem suficiente probe pentru a cere acordul să pornim urmărirea penală în privinţa acestora”, a declarat şi Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie. 

Judecătoarea Ala Cobăneanu, decorată marţi, 19 iulie, cu titlul onorific de „​Veteran al sistemului judiciar”, ne-a transmis prin intermediul angajaţilor Anticamerei CSJ că nu oferă comentarii şi că organele de anchetă ar trebui să elucideze cazul. 

Andrei Dunas nu a răspuns la telefon pentru a oferi detalii. Avocatul este vizat şi în dosarul lui Alexandru Malina, fostul şef al Penitenciarului nr. 5 din Cahul. Ambii au fost reţinuţi la 10 mai de către ofiţerii CNA şi procurori, fiind suspectaţi că ar fi extorcat 16.000 de euro şi 13.300 de dolari de la familia unui interlop condamnat la 18 ani de închisoare. Potrivit CNA, bănuiţii ar fi cerut banii de la mama deţinutului, sub pretextul că pot determina mai mulţi judecători, precum şi funcţionari din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare să-l elibereze înainte de termen pe fiul acesteia. Cei doi ar fi susţinut că pot obţine de la Comisia medicală specială a DIP un certificat care să ateste o boală gravă de care ar suferi condamnatul şi care ar permite eliberarea bărbatului înainte de termen. Între timp, apărătorul a fost eliberat în arest la domiciliu.

Anastasia Nani
19/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii