Trei persoane condamnate în perioada sovietică, reabilitate peste 75 de ani

Anticoruptie.md
24/06/2020

Trei moldoveni, doi bărbați și o femeie, condamnați la câte 10 ani de detenție pentru trădare de patrie în anul 1945, au fost reabilitați post-mortem de către magistrații de la Curtea Supremă de Justiție.

Irina Țurcan a fost declarată vinovată și condamnată pentru trădare de patrie, după ce a trecut, în anul 1931, pe teritoriul României, unde a locuit până în anul 1942, iar revenind, a făcut agitație antisovietică.

Maxim Donscoi a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal militar al armatei roșii pentru faptul că în anul 1941 a trădat patria trecând de partea armatei germano-române, ulterior intrând în serviciul poliției românești în satul natal și participând la raziile efectuate pentru depistarea prizonierilor sovietici evadați din lagărele naziste.

Nicolai Simcov a fost declarat vinovat și condamnat pentru faptul că, samavolnic a părăsit rândurile armatei roșii și întorcându-se în satul natal după ocuparea acestuia de trupele române, a făcut percheziții cu scopul de a-și întoarce bunurile ridicate de puterea sovietică.

Recursurile în anulare au fost depuse la 15 mai 2020 de procurorul general adjunct, Mircea Roșioru, care a solicitat casarea sentințelor emise de tribunalele sovietice.

Anticoruptie.md
24/06/2020

Comentarii