Turnură în dosarul fostului președinte al raionului Ialoveni. Martorul-cheie s-a dezis de acuzații

Mariana Rață
19/08/2016
Lilian Popescu // Foto: Veaceslav Aftene

Lilian Popescu, fostul preşedinte democrat al raionului Ialoveni, cercetat penal într-un caz de extorcare a 180.000 de euro, ar putea scăpa de învinuiri. Martorul-cheie în dosar, proprietarul firmei Supersonic SRL, Vladimir Balaur, cel care a sesizat instituțiile de drept despre faptul că Lilian Popescu ar fi pretins cei 180.000 de euro ca să favorizeze desemnarea firmei sale câştigătoare a licitaţiei publice privind construcţia unui centru de simpozioane a sediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni, a decis să își schimbe depozițiile în anchetă.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, susține că Balaur acum neagă că fostul președinte de raion ar fi pretins bani de la el pentru a-i favoriza firma la licitație. „Cauza privind schimbarea declarațiilor în fața anchetei a fost trimisă în judecată. În funcție de decizia instanței, dacă îl achită sau îl condamnă, vom putea avansa și în investigațiile cu Popescu”, a declarat Morari pentru portalul Anticoruptie.md.

Potrivit procurorului, Balaur se confruntă astăzi și cu alte probleme. O instanță de judecată l-ar fi condamnat pe omul de afaceri pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, într-un dosar care ține de activitatea lui anterioară.

Fostul președinte al raionului a fost ales manager al proiectului de construcție a unui centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni şi, profitând de funcţia sa, ar fi reuşit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze compania învingătoare a licitaţiei. Pentru acest serviciu, funcţionarul ar fi primit 25.000 de euro, restul sumei urmând să o obţină după finalizarea lucrărilor.

În aceeaşi perioadă, Lilian Popescu ar fi cerut administratorului companiei să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere zece milioane de lei, iar, ulterior, să intre în posesia banilor. Şi asta deoarece conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din Republica Moldova după depistarea unor nereguli în activitatea întreprinderii.

În luna octombrie 2015, CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul şi biroul fostului preşedinte al raionului Ialoveni, precum şi la unii agenţi economici şi membri ai grupului care au participat la evaluarea ofertelor pentru acest proiect. În timpul efectuării percheziţiilor, Popescu nu a fost prezent la faţa locului. Ulterior a fost anunțat în căutare internațională. În ianuarie, fostul președinte al raionului Ialoveni a fost surprins la Iași. La 1 martie bărbatul s-a predat la Centrul Naţional Anticorupţie, în scurt timp fiind plasat în arest la domiciliu.

Lilian Popescu a fost ales preşedinte al raionului Ialoveni la 4 octombrie 2013. În aceeaşi zi el a anunţat că părăseşte fracţiunea Partidului Liberal şi aderă la cea a Partidului Democrat, împreună cu alţi doi colegi. După scrutinul din iunie 2015, acesta a rămas consilier local din partea PD.

Mariana Rață
19/08/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii