ULTIMA ORĂ// Fostul manager al Căilor Ferate, Iurie Topală, extrădat în Republica Moldova

Anticoruptie.md
03/11/2022
Captură video

Fostul director al Căilor Ferate, Iurie Topală,  reținut pe 13 ianuarie de ofițerii Interpol din Belgia, a  fost extrădat în Republica Moldova, în seara zilei de joi, 3 noiembrie. 

Pe 19 octombrie, autorităţile belgiene au acceptat să-l extrădeze organelor de drept de la Chişinău pe Iurie Topală.

„Fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează să fie extrădat în Republica Moldova. În privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind dat în căutare internațională”, a declarat reprezentanta Procuraturii Generale reporterului portalului Anticoruptie.md.

Fostul manager al Căii Ferate este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei.

În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

O anchetă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a demonstrat că principala problemă care a afectat întreprinderea de stat a fost pierderea contractelor de transport determinate de taxele de protecție pe care le plăteau firmele de transport la PDM.

Un raport al SIS a indicat că, începând din 2014, a funcționat un grup de firme controlat de oamenii apropiați fugarului Vladimir Plahotniuc. Artizanii schemei de corupție percepeau neoficial taxe cuprinse între doi și cinci dolari per tonă de marfă transportată.

Veniturile Căii Ferate din Moldova, potrivit fostului director Topală, sunt în proporție de 85% din transportul de marfă, adică 1,5 miliarde de lei. „Restul veniturilor din chirii sunt niște mărunțișuri, care nu au nicio relevanță”, a mai menționat el.

În 2019, Calea Ferată din Moldova a pierdut aproape jumătate din transporturi din cauza șpăgilor pretinse de fosta conducere a PDM de la Combinatul siderurgic din Galați.

Totodată, Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate întrucât în momentul plecării sale de la CFM întreprindenderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

Deși s-a aflat în urmărire internațională, compania conectată la fostul manager al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a rămas și astăzi unul dintre cei mai mari jucători pe piața transporturilor feroviare.

 

 

Anticoruptie.md
03/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii