ULTIMA ORĂ// Șeful Direcției Sănătate și subalternul său, reținuți de ofițerii CNA

Tatiana Gherța
04/05/2023
colaj CIJM

Șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca și un subaltern de-al său au fost reținuți pentru 72 de ore. Funcționarii sunt bănuiți de delapidarea fondurilor externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina. La modul practic, bunurile cumpărate pentru refugiați ar fi fost revândute. În dimineața zilei de joi, 4 mai, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv  la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din mun. Chișinău (CTPR), dar și la domiciliile angajaților din cadrul primăriei. 

Potrivit comunicatului prezentat de CNA, în locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator),  saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul CTPR. 

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați”, se meționează în comunicat. 

În cadrul perchezițiilor efectuate au fost ridicate documente, înscrieri de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloace bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, dar și mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.

Amintim că, la primele ore ale zilei, edilul capitalei, Ion Ceban, a acuzat partidul de guvernământ pentru hărțuirea colegilor. Cu o reacție au venit consilierii PAS din CMC, care au menționat că acuzațiile lui Ceban „sunt pur politice și de victimizare”.

Tatiana Gherța
04/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii