Ultima șansă a bărbatului condamnat la 9 ani de detenție pentru o datorie care nu-i aparține, spulberată. CSJ i-a respins recursul

Julieta Savițchi
23/08/2019
Poză simbol

Leonid Struțu din Chișinău urmează să ispășească nouă ani de închisoare pentru un împrumut de 60 de mii de euro nerambursat la timp de către patronii firmei la care a lucrat administrator. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților lui Struțu pe motiv că ar fi fost depus peste termen.

Leonid Struțu a pledat nevinovat pe întreaga durată a procesului de 9 ani și susține că nu și-a însușit niciun bănuț din suma respectivă.

În 2009, firma Autobat-Trans SRL a împrumutat 60 mii de euro de la Alexandru Cuciuc, angajat al Poliției Economice din Chișinău, fiind perfectate două contracte, semnate de soția polițistului, Stela Cuciuc și administratorul de atunci al firmei, Leonid Struțu. Banii respectivi, potrivit materialelor din dosar, au fost cheltuiți de întreprindere pentru procurarea mai multor automobile pentru firma Autobat-Trans SRL de la Compania Daac-Hermes.

În 2010, Leonid Struțu a fost concediat, iar doi ani mai târziu soția polițistului, Stela Cuciuc a depus o plângere că a fost deposedată de 60 de mii de euro, prin înșelăciune. Colegii soțului părții vătămate au intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul administrator Struțu, iar patronului întreprinderii, cel care a folosit banii, i-a fost atribuit statutul de martor.

Leonid Struțu a fost achitat de instanța de fond, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia. Curtea Supremă de Justiție a reîntors dosarul la rejudecare, iar Curtea de Apel a decis, din nou, asupra nevinovăției lui Struțu. CSJ a întors, pentru a doua oară, dosarul la rejudecare, iar Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Struțu la 9 ani cu executare. Totodată, bărbatul urmează să achite soției polițistului și suma de 60 de mii de euro de care s-a folosit întreprinderea la care nu mai lucrează de 9 ani.

Atât Leonid Struțu, cât și avocații săi, consideră că sentința de condamnare ar fi fost influențată de polițist.

Centrul de Investigații Jurnalistice a constatat că polițistul, care a împrumutat suma de bani firmei Autobat-Trans SRL, a lucrat doar în organele de poliție, având  salariu de la stat, iar soția sa este casnică. În materialele dosarului sunt informații documentate despre alte împrumuturi, acordate de familia polițistului Alexandru Cuciuc, unor persoane fizice și agenți economici. 

Julieta Savițchi
23/08/2019

Comentarii