Ultimele ședințe în dosarul licitațiilor trucate în medicină, amânate din cauza sălilor neîncăpătoare ale instanței de judecată

Anticoruptie.md
07/09/2016
Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, reținut de ofițerii CNA. Foto: jc.md

Ultimele două ședințe în dosarul licitațiilor trucate în domeniul Sănătății au fost amânate pentru că Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei, unde este examinată cauza, nu dispune de o sală suficient de spațioasă unde să încapă cei circa 70 de participanți la proces. Următoarea ședință va fi pe 3 octombrie, iar până atunci angajații instanței ar trebui să găsească o sală potrivită pentru desfășurarea procesului. 

Procurorul Dorin Compan precizează că în această cauză sunt în total 30 de inculpați, iar fiecare are câte unul sau doi avocați. Până în prezent, spune omul legii au avut loc circa zece ședințe de judecată, totuși dosarul se află încă la etapa preliminară. 

„Dacă avocații înaintează cereri ele sunt examinate în instanță, ceea ce face procesul anevoios”, explică procurorul, precizând că toți cei 30 de inculpați au fost lăsați sub control judiciar. 

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre cei 30 de inculpați este şi fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor pe când conducea ministerul, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi directori adjuncți ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, precum şi omul de afaceri Tudor Ceaicovschi​. Inculpaţii sunt acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.

Procurorii au acumulat probe care, potrivit lor, ar demonstra că multe licitaţii de cumpărare a echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt ce a cauzat statului prejudicii în proporţii deosebit de mari, estimate la peste 150 de milioane de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturile bancare, automobilele, terenurile şi casele acestora.

Oamenii legii au stabilit că trucarea a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale, identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

Dosarul a fost pornit pe 8 aprilie 2015, când, după circa 70 de percheziţii la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, 16 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar altele cinci persoane au fost audiate. Investigaţiile au început pe 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice. 

Anticoruptie.md
07/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii