Un bărbat riscă să stea la închisoare pentru un împrumut nerambursat, luat și cheltuit de către o firmă la care el cândva a lucrat

Julieta Savițchi
21/08/2019

Leonid Struțu riscă să stea nouă ani după gratii pentru un împrumut de 60 de mii de euro nerambursat la timp de către patronii firmei la care el a lucrat administrator. Bărbatul pledează nevinovat și susține că nu și-a însușit niciun bănuț din suma respectivă.

În 2009, firma Autobat-Trans SRL a împrumutat 60 mii de euro de la Cuciuc Alexandru, angajat al Poliției Economice in Chișinău, fiind perfectate două contracte semnate de către soția polițistului Cuiuc Stela și administratorul de atunci al firmei, Leonid Struțu. Bani respectivi, potrivit materialelor din dosar,  au fost cheltuiți de întreprindere pentru procurarea mai multor automobile pentru firma Autobat-Trans SRL de la Compania Daac-Hermes.

În 2010, Leonid Struțu a fost concediat, iar doi ani mai târziu soția polițistul Stela Cuciuc a depus o plângere că a fost deposedată de 60 de mii de euro prin înșelăciune. Colegii soțului părții vătămate au intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul administrator Struțu, iar patronului întreprinderii care a folosit banii fiindu-I atribuir statutul de martor.

Leonid Struțu a fost achitat de instanța de fond, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia. Curtea Supremă de Justiție a reîntors dosarul la rejudecare, iar Curtea de Apel a decis din nou asupra nevinovăției lui Struțu. Curtea Supremă a întors pentru a doua oară dosarul la rejudecare, iar Curtea de Apel Chișinău îl condamnă pe Struțu la 9 ani cu executare.

Avocații fostului administrator se arată nedumeriți de cea de a trea hotărâre a Curții de Apel Chișinău. ”Banii au fost luați la evidență contabilă și au fost folosiți de întreprindere. Struțu a fost concediat și nu a avut împuterniciri ca să se ocupe de treburile întreprinderii, inclusiv de rambursarea împrumutului. Însăși partea vătămată a recunoscut că tratativele privind împrumutul au fost duse cu fondatorul întreprinderii”, se arată în recursul depus la Curtea Supremă de Justiție.

Atât Leonid Struțu, cât și avocații săi, consideră că sentința de condamnare ar fi fost influiențată de polițist.

Centrul de investigații Jurnalistice a constatat că politistul care a împrumutat suma de bani firmei Autobat-Trans SRL a lucrat doar în organele de poliție, având  salariu de la stat, iar soția sa este casnică. În materialele dosaruuli sunt informații documentate despre alte împrumutur acordate de familia politistulu Alexandru Cuciuc unor persoane fizice si agenți economici.    

Julieta Savițchi
21/08/2019

Comentarii