Un fost viceguvernator și doi șefi de direcție din cadrul BNM, reținuți în dosarul „spălătoria rusească”

Anticoruptie.md
05/08/2016
sursa foto: Basarabia.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție, împreună cu procurorii Anticorupție, au reținut vineri, 5 august, trei persoane din fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul neglijenței în serviciu. Cei trei sunt bănuiți că ar fi comis mai multe acțiuni ilegale în perioada 2010-2014 care ar fi permis spălarea unor sume imense de bani printr-o bancă din Republica Moldova.

Potrivit lui Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, din cauza inacțiunilor celor trei, prin intermediul Moldindconbank au fost spălați circa 20 de miliarde de dolari, proveniți din Rusia. Implicarea responsabililor de la BNM ar fi fost confirmată de mai mulți martori audiați în cadrul anchetei penale.

Este vorba despre fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță, demisă din funcție pe 25 martie 2015, în legătură cu frauda de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Tăbârță era responsabilă, în cadrul BNM, de supravegherea bancară. Anterior, presa a scris despre faptul că Emma Tăbârță ar fi fost apropiată intereselor lui Veaceslav Platon.

Tot astăzi, au fost reţinuţi fostul și actualul șef al Departamentului supraveghere bancară din cadrul BNM, Vladimir Țurcan și Matei Dohotaru. Fostul angajat al Băncii Sociale Sergiu Sagaidac declara recent, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, că Vladimir Țurcan ar cunoaște mai multe informații despre frauda de la Banca de Economii. „La BNM, activau persoane care aveau legătură cu Vlad Plahotniuc. Eu cândva am activat la Victoriabank. În acea perioadă, domnul Plahotniuc era președintele Consiliului de administrare al băncii. Emma Tăbârță, fostul viceguvernator al BNM era în relații foarte apropiate cu  președintele executiv de la Victoriabank. Șeful Departamentului supraveghere și reglementare de la BNM, Vladimir Țurcanu, în perioada în care a fost comis furtul, a fost anterior șeful Departamentului de creditare de la Victoriabank. Țurcanu răspundea nemijlocit de supravegherea sistemului bancar. El cura controalele anuale, misiunile de control tematic la bănci. Toate rapoartele de control ajungeau la el pe masă. Această persoană trebuie să răspundă la anumite întrebări. De la aceste persoane trebuie lansată o pistă de investigații care va duce la beneficiar”, menționa Sergiu Sagaidac în urmă cu o săptămână.

În cadrul aceluiași interviu, fostul angajat de la Banca Socială preciza că în viitorul apropiat, cinci foști demnitari de stat de rang înalt ar urma să depună mărturii în cadrul anchetei pornită în SUA în legătură cu furtul din sistemul bancar din Republica Moldova.

Cât privește așa-zisa „spălătorie rusească”, implementarea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova a fost asociată cu numele controversatului businessman Veaceslav Platon, în privința căruia, pe 25 iulie 2016, Procuratura Anticorupție a anunțat că există un mandat de arestare în cadrul unui dosar în care este acuzat de organizarea spălării banilor, dar și de contractarea unor credite neperformante de la Banca de Economii. În acest moment, Platon se află în arestul instituțiilor de drept din Ucraina. Autoritățile din Republica Moldova au inițiat însă procedura de extrădare a businessmanului care, cu doar câteva ore înainte de a fi reținut de oamenii legii de la Kiev, a declarat că deține probe despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în frauda de la BEM și intenționează să depună mărturii pentru ancheta inițiată în SUA pe acest caz.

Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborarecu Ziarul Național, a realizat anterior o anchetă jurnalistică despre „spălătoria rusească” și persoanele implicate în această schemă.

Anticoruptie.md
05/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii