Un judecător care a recunoscut că a luat mită de mii de euro a ajuns pe banca acuzaților

Mariana Colun
28/04/2016
Valeriu Ghedreuțan (stânga) alături de fotbalistul Alexandru Gheorghelaș, la o gală. Foto: Glia Drochiană

Dosarul magistratului Valeriu Ghedreuțan de la Judecătoria raionului Drochia a fost trimis în judecată, judecătorul fiind învinuit că ar fi cerut mită de aproape 7.000 de euro pentru a adopta o soluție favorabilă într-un dosar civil. Acum o lună, Valeriu Ghedreuțan a ajuns în izolatorul CNA după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul procurorilor să efectueze percheziţii la domiciliul, în automobilul și biroul de serviciu al acestuia. Ulterior magistratul și-a recunoscut vinovăția și a fost eliberat în baza unei ordonanțe a procurorului.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită pe 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o moldoveancă stabilită în Italia. Acum șase ani, judecătorul ar fi oferit femeii o consultaţie privind modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. În cadrul acestei discuţii, Valeriu Ghedreuțan i-ar fi spus că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, pentru consultaţie, magistratul ar fi pretins şi a primit 200 de euro. Peste două zile, judecătorul i-ar fi comunicat femeii că pentru suma de 6.200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care ultimul a primit-o de la o instituţie bancară.

În noiembrie 2014, în rezultatul examinării acestui litigiu, judecătorul a emis hotărârea prin care a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate a femeii asupra casei în proporție de 75,26%. Valeriu Ghedreuțan nu s-a expus însă şi asupra sechestrului care era aplicat asupra clădirii. În continuare, motivând că banii transmişi anterior nu ar fi fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta ar fi pretins de la femeie încă 1.000 de euro.

Procuratura Anticorupţie a probat şi înregistrat convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale. Cauza penală în privinţa lui Ghedreuțan a fost trimisă pentru examinare în Judecătoria Drochia, iar pentru a asigura caracterul obiectiv, operativ şi imparţial în cadrul soluţionării respectivei cauze penale, Procurorul General interimar a înaintat Curţii Supreme de Justiţie un demers cu solicitarea de a strămuta examinarea dosarului către o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel. 

În prezent, magistratul are interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă va fi recunoscut vinovat, el riscă până la 15 ani închisoare, amendă de până la 200.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de cel mult 15 ani.

Valeriu Ghedreuțan este magistrat la Drochia din 2000. Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate din 2013, magistratul are în proprietate două apartamente, o casă de locuit și o încăpere pentru oficiu. De asemenea, judecătorul are un Mercedes E 220 pentru care ar fi plătit doar 80.000 de lei. În declarația cu privire la venituri și proprietate din 2014 au dispărut un apartament și casa de locuit, dar a apărut un garaj, pe care-l deține din 1995 și care nu a fost trecut în declarația de avere completată cu un an mai devreme. În 2014, potrivit declarației, Valeriu Ghedreuțan a intrat în posesia a șapte terenuri agricole, cu valoarea cadastrală totală de circa 107.000 de lei.

Potrivit raportului de activitate al CNA pentru 2014-2015, 17 magistraţi au ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie în ultimii doi ani. Dosarele în privinţa a opt dintre aceştia au ajuns în instanţa de judecată și doar în doar trei cauze penale au fost pronunţate sentinţe de condamnare, două fiind irevocabile. Printre cei vizaţi se numără judecătorul Curţii de Apel Bender Nicolae Nogai care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru pronunţarea unei hotărâri contrare legii privind înstrăinarea pachetului de acţiuni al Moldova Agroindbank, prin legalizarea neîntemeiată a deciziei Arbitrajului din Sankt-Peterburg. Alţi doi magistraţi au ajuns după gratii pentru corupere pasivă. Este vorba despre magistrata Judecătoriei raionului Criuleni Elena Roibu care, în complicitate cu o avocată, a extorcat 2.000 de euro pentru a achita două persoane într-un dosar. În rezultat, ambele au fost condamnate la opt şi, respectiv, şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare. Şi judecătorul Gheorghe Popa de la Teleneşti a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru mită de 200 de dolari. Acesta a fost însă disculpat la Curtea de Apel Chișinău.

Mariana Colun
28/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii