Un judecător vizat în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice a fost trimis pe banca acuzaților pentru trafic de influență

Cornelia Cozonac
31/07/2018
Foto: CIJM

Judecătorul Sergiu Arnăut de la Curtea de Apel Chișinău, devenit cunoscut opiniei publice în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, care arăta averea impresionantă nedeclarată a magistratului, a fost trimis pe banca acuzaților pentru corupție și trafic de influență. Procurorii Anticorupție au instrumentat dosarul penal în baza autodenunțului unui avocat, care a declarat că a apelat la judecător pentru a-l ajuta să câștige mai multe cauze civile privind apărarea reputaţiei profesionale, cu obligarea pârâtului de a dezminţi informaţia răspândită, exprimarea scuzelor publice şi încasarea prejudiciului moral. Pentru astfel de „servicii”, magistratul ar fi pretins suma de 150.000 de lei. 

Avocatul care l-a denunțat pe Sergiu Arnăut a declarat procurorilor că „a mai apelat la judecătorul respectiv pentru a interveni în privința admiterii apelului și modificarea sentinței primei instanțe de condamnare la o pedeapsă cu închisoare cu executare. În schimbul sumei pretinse și primite de 20.000 de euro, judecătorul promitea influențarea completului de judecători ce examina dosarul penal, să admită apelul în privința unei persoane, cu casarea sentinţei şi recalificarea acţiunilor într-un articol din Codul penal prin care să se aplice o pedeapsă non privativă de libertate”. 

Centrul de Investigații Jurnalistice scria în 2012 despre casa de lux din cartierul Poșta Veche al sectorului Râșcani din Chișinău în care locuiește magistratul Sergiu Arnăut. Locuința de 140 de metri pătrați are și construcții accesorii, toate valorând peste două milioane de lei. Imobilul era înscris pe numele soției, în timp ce magistratul nu îl trecuse în propria declarație de avere. Ancheta ziaristică a fost demarată la sesizarea unor locatari din blocul învecinat casei magistratului, după ce acesta îngrădise un teren de 270 de metri pătraţi, ultima bucată de spaţiu public care servea drept teren de joacă şi cale de acces pentru locuitorii din zonă. Investigația jurnalistică a stat la baza inițierii de către CNA și Procuratura Anticorupție a unui contol, care, ulterior, a fost sistat. Procurorii recunoșteau atunci că nu au temei legal pentru a-i incrimina magistratului fals în declaraţii şi tăinuirea averii, întrucât acesta era divorţat din anul 2004, iar toate proprietăţile erau înscrise pe numele fostei soţii. Faptul că magistratul locuia, după cum arată investigația jurnalistică, în aceeaşi casă cu fosta soţie, constituia un argument prea slab, pentru ca dosarul să ajungă în instanţa de judecată, recunoștea în 2012 şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari: „Faptul că ei locuiesc împreună demonstrează că el foloseşte aceste bunuri, dar prevederile legii de până în 2012 nu obligă funcţionarul să declare proprietăţile pe care le foloseşte. El trebuie să declare doar ceea ce are în proprietate. El putea să o facă, dar din punct de vedere al legii penale, n-o să-i putem incrimina aşa ceva”.

Judecătorul Arnăut a bruscat-o pe reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Viorica Zaharia, atunci când ea a mers să obțină o reacție privind averea nedeclarată și îngrădirea terenului aferent locuinței. Magistratul a dat-o afară din sala de judecată, chemând agenții de pază ca să o scoată cu forța din clădirea instanței de judecată. Mai mult, soția magistratului, cea care a inițiat un proces de judecată împotriva primăriei Chișinău pentru a legaliza terenul îngrădit în mod abuziv, la telefon a amenințat-o cu răfuiala pe autoarea investigației.   

În anul 2015, Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate, n.r.) a efectuat un control și a constatat că pe numele magistratului figurează o treime dintr-un apartament de 70 de metri pătrați și un garaj de 46 de metri pătrați. CNI a adoptat un act de constatare prin care a decis că judecătorul a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților, deoarece nu a declarat casa trecută în acte pe numele fostei soții, dar pe care el o folosește. Atunci, CNI a cerut Procuraturii Generale să pornească un dosar penal pentru fals în declarația de avere, însă oamenii legii au respins solicitarea.

Ultima declarație de avere a magistratului Sergiu Arnăut este pentru anul 2016, în care a declarat venituri de puțin peste 400.000 de lei, cumulate din salariul de la Curtea de Apel, pensie și indemnizație, precum și peste 41.000 de lei drept dobândă din depuneri bancare. Casa din sectorul Poșta Veche nu apare nici în ultima declarație de avere, în acte regăsindu-se doar apartamentul și garajul, precum și două autoturisme - un BMW deținut în folosință și altul de marcă GAZ, cumpărat în 2014 cu 10.000 de lei. Magistratul are deschise pe numele său patru depozite bancare care însumează peste jumătate de milion de lei. 

Cornelia Cozonac
31/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii