Un membru al CSM pune la îndoială imparţialitatea ANI: „Actul de constatare în privinţa mea a fost influenţat de persoane din anturajul ex-preşedintelui Dodon”

Julieta Saviţchi
15/01/2021

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteaţă, în privinţa căruia Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis anul trecut un act de constatare, pune la îndoială independenţa instituţiei şi respectarea principiului de repartizare aleatorie a dosarelor.

Magistratul a depus o sesizare la Consiliul de Integritate şi la Serviciul de Informaţii şi Securitate, în care solicită să fie verificate acţiunile factorilor de decizie din cadrul ANI la repartizarea procedurilor de verificare în privinţa sa, a judecătorului Gheorghe Balan şi a procurorului anticorupţie Vladislav Bobrov, ajunse în gestiunea inspectorului de integritate, Adrian Fetescu.

„Consider că principiul repartizării aleatorii a fost încălcat, doar dacă ultimul are careva împuterniciri speciale privind verificarea judecătorilor şi procurorilor sau subordonarea directă preşedintelui Republicii Moldova”.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Dorel Musteaţă a declarat că deţine informaţii care denotă că Fetescu ar fi fost influenţat la luarea deciziilor de către angajaţii aparatului prezidenţial în perioada mandatului lui Igor Dodon. „Am făcut interpelări la diferite instituţii, deţin mai multă informaţie care m-a adus la concluzia respectivă. Ridică semne de întrebare faptul că mai multe persoane incomode intereselor celor din anturajul fostului şef al statului au ajuns să fie verificate anume de inspectorul Fetescu. Deţin informaţii despre legăturile sale cu foştii angajaţi ai aparatului prezidenţial, pe care le voi face publice la şedinţa Consiliului”, a precizat magistratul.

Contactat la telefon, judecătorul Gheorghe Balan ne-a declarat că a depus şi el o sesizare la Consiliul de Integritate. „Am auzit că au fost depuse sesizări similare de către Dorel Musteaţă şi Vladislav Bobrov. Nu am probe ca să afirm că Fetescu a fost influenţat de către oamenii lui Dodon. Dar este suspect faptul că procedurile de verificare a celor incomozi partidului de la guvrernare au ajuns anume la acest inspector de integritate. Mie mi s-a imputat depunerea tardivă a Declaraţiei de avere şi interese personale şi în privinţa mea a fost pornit un proces contravenţional care se examinează la Judecătoria Criuleni. Eu nu recunosc fapta care mi se incriminează. Cât priveşte repartizarea aleatorie, sunt poveşti pentru cei creduli. Dosarele cu interese ajung la cei care trebuie”, ne-a declarat magistratul.

Maria Dastic, ofiţer de presă al ANI, a declarat că este vorba despre „un nou atac asupra imaginii şi independenţei ANI”. „În privinţa lui Musteaţă au parvenit mai multe sesizări, dar ne-am autosesizat şi din materialele din presă. În privinţa lui Bobrov a fost depusă o sesizare şi a fost iniţiată procedura de verificare. Cât priveşte Gheorghe Balan, s-a constatat depunerea tardivă a Declaraţiei de avere şi interese personale şi a fost întocmit proces verbal cu privire la contravenţie. Este vorba de diferite perioade şi acuzaţiile aduse sunt absurde. La mulţi nu le convine când în privinţa lor sunt emise acte de constatare şi inventează tot felul de scheme. Evident, este o acţiune de intimidare a inspectorilor de integritate”, a conchis reprezentanta ANI.

 

Julieta Saviţchi
15/01/2021

Comentarii