Un nou dosar penal în cazul blanchetelor pentru paşapoarte: Peste 26 milioane de euro, transferate în afara ţării

Julieta Saviţchi
22/06/2022
Foto simbol

Procuratura Anticorupţie a pornit un dosar penal pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari obţinuţi în urma licitaţiei trucate privind achiziţionarea blanchetelor pentru paşapoarte de la o firmă din Lituania.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au precizat pentru portalul Anticoruptie.md că este vorba despre suma de 26 de milioane de euro care au ajuns pe conturile a mai multor companii offshore.

„Sub pretextul că erau transferaţi pentru achitarea blanchetelor din Lituania, banii ajungeau în contul unor firme offshore, controlate de Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Andronachi. În schema transferurilor ilegale mai era implicat şi contabilul lui Andronachi, Andriuţă. Noi am identificat 8 firme, dar mai sunt”, a precizat sursa din Procuratură.

Omul legii a mai comunicat că investigaţiile în acest dosar ar putea să dureze mai mulţi ani. „Urmează să fie făcute comisii rogatorii cu organele de drept din statele unde sunt înregistrate companiile pe conturile cărora au fost transferaţi banii. Sunt dosare la care aşteptăm de 10 ani răspuns la cererea de formare a comisiei rogatorii”, ne-a explicat procurorul.

În mai 2022, procurorii anticorupție au anunţat pornirea unui dosar penal pentru abuz în serviciu la achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte. Atunci au fost efectuate peste 60 de percheziţii şi reţinuţi mai mulţi actuali şi foşti funcţionari de la Agenţia Servicii Publice.

Julieta Saviţchi
22/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii