Un nou dosar penal intentat pe numele activistului Anatol Mătăsaru. Ce i se incriminează de această dată activistului

Anticoruptie.md
28/01/2020
Foto: europalibera.org

Activistul civic Anatol Mătăsaru are statut de bănuit într-un nou dosar penal intentat de Poliția sectorului Centru al Capitalei pentru huliganism, în baza plângerii depuse de avocatul unui locuitor al Capitalei. El pledează nevinovat și susține că l-a predat poliției pe denunțător după ce l-ar fi surprins în timp ce încerca să dea o spargere. Anatol Mătasu este un activit civic, care filmează pentru portalul Anticoruptie.md, inclusiv în cadrul unor investigații jurnalistice. 

Mătăsaru este suspectat că la începutul lunii noiembrie 2019 l-ar fi bătut cu picioarele pe denunțător, în timp ce acesta se afla cu mașina la garajul său. Poliția a și emis o ordonanță privind recunoașterea lui Mătăsaru în calitate de bănuit.

Pe de altă parte, activistul susține că dosarul i-ar fi fost fabricat, iar pretinsa victimă ar fi folosită de oamenii legii în scop de răzbunare pentru că ar fi ajutat la realizarea unor investigații jurnalistice. Mătăsaru susține că înainte de incident i-a fost spart garajul, fiindu-i sustrase mai multe bunuri. După acest caz, în fiecare seară verifica sectorul de garaje. Într-o seară, fiind însoțit de un vecin, a observat doi bărbați care încercau să forțeze lacătul la un garaj. Unul a reușit să fugă, iar al doilea a vrut să plece cu mașina. Atunci Mătăsaru i-a smuls cheile din mână și a chemat poliția.

„Nu l-am lovit. Sunt înregistrări video, sunt și martori. Sunt trecut prin multe și știu cum să mă controlez. Polițiștii au avut un comportament ciudat. Deși suspectul nu acuza nimic, aceștia au chemat salvarea, fără ca cel puțin să-l identifice și să cerceteze lacătul spart. Eu am depus plângere la poliție, apoi și la procuratură și mi s-a răspuns că cele invocate nu s-au confirmat. Unica măsură luată de ei a fost sancționarea inspectorului de sector pentru că nu mi-a dat răspuns la plângere. În acest caz apar mai multe semne de întrebare. De ce plângerea la poliție a fost depusă mai întâi de un avocat, apoi de denunțător? De ce a fost pornit dosarul acum fără ca să fie audiați martorii? De ce nu au fost verificate și cele invocate de mine? Este clar că e o făcătură pentru a mă intimida, este o hărțuială din partea organului de urmărire penală”, ne-a declarat activistul.

Anatol Mătăsaru mai este cercetat într-un dosar penal intentat de Poliția sectorului Centru al Capitalei pentru imixtiune în viața privată, în baza cererii depuse de către avocata Ala Popa.

Apărătoarea s-a plâns pe activist, făcând referință la spusele unui paznic de la clădirea în care închiriază un birou, că Mătăsaru s-a interesat de ea, a întrebat dacă este mașina la parcare și dacă o vizitează fostul ei soț, procurorul Igor popa. Ala Popa a prezentat ca probă un filmuleț realizat de Mătăsaru despre schimbarea guvernării și demisia lui Nicolae Chitoroagă, nașul de cununie al avocatei, din funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale. În filmuleț este o secvență de o secundă în care apare Ala Popa la volanul unui automobil. Dosarul a fost pornit la scurt timp după ce portalul Anticorupție.md a publicat o anchetă despre Nicolae Chitoroagă, la realizarea căreia a contribuit cu înregistrări video și Anatol Mătăsaru.

Ulterior, activistul a fost invitat de către procurorii anticorupție să facă declarații în calitate de martor, după ce au intentat un dosar penal pe numele lui Chitoroagă pentru îmbogățire ilicită.

Anatol Mătăsaru a câștigat de trei ori la CtEDO, după ce instanțele naționale l-au condamnat definitiv pentru infracțiuni de huliganism.

Anticoruptie.md
28/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii