Un nou dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Ce i se incriminează fostului lider al PDM

Julieta Saviţchi
17/11/2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a reluat dosarul penal de investigare a infracțiunii de îmbogățire ilicită în proporții deosebit de mari a fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pornit în baza informaţiilor prezentate de Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Potrivit unui comunicat al PCCOCS, preluarea dosarului a fost posibilă după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus anularea unei ordonanţe din vara trecută, prin care a fost refuzată urmărirea penală a lui Plahotniuc pentru îmbogăţire ilicită.

Noul dosar penal în privința lui Plahotniuc a fost pornit în baza unui act de sesizare al Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit investigațiilor preliminare, bunurile mobile, inclusiv un iaht de lux, și imobile,  în Elveția, România, Spania au fost obținute de către suspect inclusiv în perioada când acesta exercita funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. În octombrie 2019, Procuratura Generală a anunţat că pe numele oligarhului au fost pornite două dosare penale şi a fost dat în urmărire generală.

În 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost înaintate învinuri noi privind implicarea sa în frauda bancară. Recent, Plahotniuc, a fost pus de procurori sub învinuire în dosarul Metalferos pentru trei capete de acuzare, iar dosarul a fost trimis în instanță.

La moment, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află Plahotniuc. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România.Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Arabia Saudită.Vladimir Plahotniuc nu se regăseşte în lista infractorilor căutaţi de Interpol. După ce Interpolul a refuzat, cu un an în urmă, să-l caute pe Plahotniuc, autorităţile de drept de la Chişinău aproape că nu au mai insistat ca oligarhul fugar să fie inclus în lista de căutări a Interpolului.

Julieta Saviţchi
17/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii