Un nou dosar penal pentru Anatol Mătăsaru. Activistul este acuzat de încălcarea inviolabilităţii vieţii personale

Anticoruptie.md
06/09/2019
Colaj Anticoruptie.md

Activistul Anatol Mătăsaru riscă să ajungă din nou pe banca acuzaților. Avocata Ala Popa, fosta soție a ex-viceprocurorului general, Igor Popa, l-a denunțat pe Mătăsaru de colectarea și raspândirea ilegală a informațiilor despre viața sa personală. Inspectoratul de Poliție din sectorul Centru al Capitalei a pornit o cauză penală pe numele activistului în baza articolului 177 din Codul Penal, care prevede amendă în mărime de 650 unități convenționale și muncă neremunerată în folosul comunității pentru încălcarea inviolabilității vieții personale.

Anatol Mătăsaru pledează nevinovat și susține că nu a făcut altceva decât să întrebe de un paznic al unei clădiri dacă acolo are birou Ala Popa și dacă este pe loc. „Am venit însoțit de o femeie care avea nevoie de un avocat și cineva i-a recomandat-o pe Ala Popa. Am întrebat de paznicul de la parcare dacă are birou acolo și dacă este parcată mașina ca să știm dacă este pe loc. Știind că este soția lui Igor Popa, am întrebat în glumă dacă acesta o vizitează la birou. Până în seară, Ala Popa a postat pe Facebook poza mea luată de pe camerele de supraveghere, însoțită de un comentariu lung despre ce riscă cei care colectează date cu caracter personal”, a declarat activistul.

Mătăsaru a mai comunicat că nu știe ce statut are în dosar. „Am fost de două ori la ofițerul de urmărire penală, Mihaela Culicovschi. Prima dată am refuzat să fac declarații pentru că a intrat șeful secției urmărire penală și a dat indicații, iar a doua oară a încercat să mă audieze și m-a pus să semnez niște documente în lipsa unui avocat”, a precizat Mătăsaru.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md să-și expună poziția, Ala Popa s-a arătat revoltată că ne interesăm de acest subiect. „Cu ce ocazie mă deranjați?! N-aveți niciun drept să mă sunați să mă întrebați dacă am scris sau nu am scris plângere”, ne-a răspuns avocata revoltată și a întrerupt convorbirea.

Amintim că Ala Popa l-a denunțat anterior pe activistul Alexei Dimitrov de difuzarea datelor cu caracter personal pentru că a filmat-o cum l-a agresat pe holul oficiului Botanica al Judecătoriei Chișinău. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum se îndreaptă Ala Popa către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă. În înregistrare se aude vocea lui Dimitrov, care încearcă să o oprească pe avocată, iar aceasta îi reproșează că a lovit-o.

În cele din urmă, poliția l-a amendat pe Dimitrov, iar magistrații i-au respins plângerea.

Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018, în timp ce plecau cu avionul în vacanță.

Anticoruptie.md
06/09/2019

Comentarii