Un nou scandal de corupție în Ucraina: 1,5 milioane de euro deturnați de șeful securității cibernetice

Anticoruptie.md
23/11/2023
Captura

Un nou scandal de corupție afectează conducerea de vârf a Ucrainei, pe fondul războiului de agresiune cu care se confruntă țara. Un înalt oficial responsabil de secuirtatea cibernetică a instituțiilor guvernamentale de la Kiev a fost destituit pentru deturnarea a peste 1,5 milioane de euro prin cumpărarea unor programe informatice la suprapreţ.  

Guvernul ucrainean a anunţat destituirea lui Iuri Şcigol, care conducea de trei ani Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale (SSSCIP), însărcinat cu apărarea cibernetică a structurilor guvernamentale. Adjunctul său a fost de asemenea destituit din funcţie.

Procuratura specializată în dosare de corupţie (SAP) şi Biroul Naţional de Anchetă (NABU) au anunţat că Şcigol este suspectat de faptul că a deturnat în 2021 şi 2022 suma de 62 de milioane grivne (peste 1,5 milioane de euro) la cumpărarea unor programe informatice de la o firmă străină, la suprapreţ.

Aceste fonduri au fost transferate în străinătate pentru a fi „legalizate şi distribuite între membrii” unei grupări infracţionale din care Iuri Şcigol făcea parte, acuză într-un comunicat postat pe Telegram NABU, citat de AFP.

Iuri Şcigol pledează nevinovat. „Toate achiziţiile au fost realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare”, declară el, citat de agenţia ucraineană de presă Intefax-Ukraine.

Ancheta penală îi vizează, pentru moment, pe Iuri Şcigol, pe adjunctul său şi alţi patru conducători, care riscă până la zece ani de închisoare, conform legii ucrainești. 

La începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, această ţară era vizată de foarte multe atacuri cibernetice ruse, de care a reuşit să se apere, potrivit unor experţi. De-a lungul războiului, numărul atacurilor cibernetice a scăzut, deoarece ruşii „şi-au epuizat în parte capacitatea ofensivă”, iar „apărarea ucraineană a atins un nivel foarte complicat”, aprecia în ianuarie 2023 comandantul francez însărcinat cu apărarea cibernetică, generalul Aymeric de Bonnemaison.

Lupta împotriva corupţiei endemice atât în Ucraina, cât şi în Rusia şi în alte ţări din fosta URSS, este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în vederea examinării candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei.

Anticoruptie.md
23/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii