Un permis de conducere pentru 1.200 de euro // Doi bărbați reținuți de CNA și cercetați penal

Irina Odobescu
09/09/2021
Foto: CIJM

Doi bărbați au ajuns în izolatorul Centrul Național Anticoruptie (CNA), fiind reținuți de ofițerii anticorupție și procurori pentru trafic de influență. Aceștia sunt cercetați într-un dosar penal, pentru că ar fi estorcat 1.200 de euro sub pretextul că pot ajuta o persoană să obțină permisul de conducere de categoria B și C, fără a deține cunoștințele necesare în domeniu.

De fapt, cei doi ar fi pretins că au influență asupra persoanelor publice de la Departamentul înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto din municipiul Chișinău și că îi pot determina pe funcționari să organizeze susținerea cu succes a examenului teoretic și practic.

Reținerea celor doi a fost posibilă după ce cazul a fost denunțat la CNA. Pentru fortificarea probatoriului, au fost efectuate percheziţii la domiciliile suspecților și în automobilele acestora unde au fost găsite documente de școlarizare și copii ale buletinelor de identitate. Obiectele ridicate vor fi examinate sub aspectul identificării urmelor infracţiunii.

Pentru infracțiunea ce li se incriminează, Codul Penal prevede o pedeapsă cu amendă de până la 200.000 de lei sau închisoare de la doi la șapte ani. Procuratura Anticorupţie conducere urmărirea penală.

O evaluare recentă a CNA a scos în vileag că fraudarea rezultatelor examenelor de calificare auto și favorizarea unor candicați sunt principalele riscuri de cirupţie în procesul de obţinere a permiselor de conducere. Constatarea a fost făcută în urma evaluării integrității instituționale, efectuată de Centrul Național Anticorupție (CNA) la Departamentul Înmatriculare a Mijloacelor de Transport și Calificare a Conducătorilor Auto al Agenției Servicii Publice (ASP). 

Irina Odobescu
09/09/2021Become a Patron!

Comentarii