Un primar din Orhei, vizat într-o anchetă CIJM, este cercetat penal pentru trafic de influență. Ar fi luat 125.000 de euro de la un interlop

Julieta Savițchi
22/08/2020

Andrei Cociorvă, primarul satului Brăviceni, raionul Orhei, a fost plasat vineri în arest la domiciliu, fiind învinuit de trafic de influență. Edilul local este vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, surprins în timp ce transmitea unei procurore 235.000 de euro pentru a-l elibera din arest și a-l scăpa de dosarul pentru spălare de bani pe un fost traficant de persoane.

Procurorii susțin că dosarul a fost intentat în baza unui denunț care s-a confirmat. Conform rechizitoriului, în perioada  aprilie – iulie 2018, Andrei Cociorvă ar fi pretins și primit de la o autoritate a mediului interlop 125.000 de euro, pentru a-l ajuta să scape de răspundere penală. Este vorba de hoțul în lege Petru Gâlcă, alias Micu, cercetat într-un dosar penal, fiind bănuit de crime deosebit de grave, inclusiv omor și șantaj. Cociorvă i-ar fi promis că-i poate determina pe procurorii PCCOCS și judecătorii Curții de Apel Chișinău să-i claseze dosarul  și să-l achite pe toate capetele de acuzare.

Procurorii au solicitat pe numele lui Cociorvă mandat de arestare pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, dar Judecătoria Chișinău a decis să-l plaseze în arest la domiciliu. Procurorii nu sunt de acord cu decizia instanței de fond și sunt dispuși să o contesteze.

Andrei Cociorvă nu este la prima abatere, fiind învinuit într-un dosar pentru cauzare de leziuni corporale grave, care se află în gestiunea Curții de Apel Chișinău. Potrivit rechizitorului, Andrei Cociorvă și prietenul său, Dumitru Dubceac, l-au atacat într-un local pe Aurel Tipa, fiul unui avocat, care în urma loviturilor primite și-a pierdut vederea la un ochi. Urmărirea penală a durat mai mult de un an și jumătate, după care dosarul a fost examinat de instanța de fond timp de doi ani și trei luni. La 14 iulie 2017, Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe Cociorvă și Dubceac la câte 11 ani de închisoare, fiind încătușați în sala de judecată.

Cei doi au fost eliberați peste cinci luni de către Curtea de Apel Chișinău, care a calificat infracțiunea în baza unui alt articol din Codul Penal, care se referă la crimele comise din imprudență. Astfel, Cociorvă și Dubceac au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Instanța de apel a mai decis ca cei doi condamnați să-i plătească lui Aurel Tipa despăgubiri materiale și morale în valoare de câte 50.000 de lei.

La 13 noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a anulat sentința Curții de Apel Chișinău și a transmis dosarul la rejudecare.

Este de menționat că Andrei Cociorvă este și om de afaceri, el fiind moștenitorul afacerii cu brânzeturi și a brandului „Mozzarela de Brăviceni”, creat de tatăl său, regretatul Vladimir Cociorvă, fost deputat și primar de Brăviceni.

Andrei Cociorvă a ajuns primar al satului Brăviceni în urma alegerilor din toamna trecută, fiiind candidatul PDM, după ce l-a învins în al doilea tur pe candidatul Partidului Șor.

Julieta Savițchi
22/08/2020

Comentarii