Un șef de sector de la SRL „Chișinău-Gaz” s-a ales cu amendă pentru luare de mită

Anticoruptie.md
07/11/2023

Șeful de sector exploatare gaz Buiucani din cadrul SRL „Chișinău-Gaz” s-a ales cu o amendă în mărime de 125 000 lei pentru că a luat mită de la un cetățean. Totul s-a întâmplat în luna mai curent, atunci când inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea 5.000 de euro de la denunțător. Pe lângă amendă, inculpatul a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în instituțiile de stat și organizații comerciale pe un termen de 2 ani. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost pornită în luna mai 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț. Deși în momentul în care își exercita atribuțiile de serviciu a depistat conectarea neautorizată a domiciliului denunțătorului la rețeaua de gaze naturale, acesta nu a intervenit cu debranșarea, dar a solicitat bani. 

„Pentru a nu-și îndeplini atribuțiile și a nu demara procedura de aplicare a sancțiunilor și penalităților, a pretins și primit de la denunțător suma de 5000 euro, fiind reținut în momentul primirii banilor”, se arată în nota informativă a PA.

Judecarea cauzei a durat 5 luni, inculpatul recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea sa, cauza penală a fost examinată în baza probelor administrate la faza de urmărire penală.

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea infracțiunii de luare de mită, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 125 000 lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în instituțiile de stat și organizații comerciale pe un termen de 2 ani.

Totodată, instanța a dispus trecerea mijloacelor bănești în sumă de 5000 euro, care constituie obiectul mitei, în bugetul de stat după definitivarea sentinței. Sentința poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Anticoruptie.md
07/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii