Un vameș, sancționat pentru că nu a vorbit în limba rusă, a fost disculpat de justiție

Julieta Savițchi
25/09/2019

Stanislav Tonu, inspector în cadrul postului vamal Chișinău, a câștigat definitiv lupta cu conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care la finele anului trecut i-a aplicat mustrare aspră pentru că a refuzat să vorbească în limba rusă cu un agent economic din Chișinău. Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău care a constatat că vameșul nu era obligat să vorbească în limba rusă cu un cetățean al Republicii Moldova.

Pretinsul incident a avut loc pe 24 octombrie 2018. De Stanislav Tonu s-a apropiat Oleg Ohrimenco, angajatul firmei Limani-grup din Chișinău și a cerut să-i explice modalitatea de preluare a mărfurilor vămuite. Vameșul i-a răspuns în română, iar agentul economic a insistat să vorbească cu el în rusă. Atunci Stanislav Tonu i-a răspuns că vorbește în limba de stat și că nu se află pe teritoriul Federației Ruse ca să fie obligat să vorbească în rusă.

Ohrimenco a telefonat și s-a plâns la Serviciul Vamal, iar pe numele lui Tonu a fost pornită o anchetă de serviciu. La 20 decembrie 2018, vameșul a fost sancționat disciplinar cu mustrare pentru că prin acțiunile sale ar fi lezat prestigiul Serviciului Vamal.

Vameșul a contestat în instanță ordinul de sancționare, invocând articolul 25 din Legea cu privire la Serviciul Vamal, care prevede că una dintre condițiile de angajare în cadrul Serviciului Vamal este cunoașterea limbii de stat şi nu se solicită cunoașterea altor limbi. ”Nu există niciun act normativ sau vreo prevedere legală care m-ar obliga să vorbesc în limba rusă cu un cetățean al Republicii Moldova. Această obligație nu este prevăzută nici în fișa postului”, a declarat Tonu în instanță.

Vameșul a pierdut procesul la Judecătoria Chișinău, dar a câștigat în instanțele ierarhic superioare. Astfel, conducerea Serviciului Vamal a fost obligată să-și anuleze ordinul de sancționare.

Julieta Savițchi
25/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii