Unde „s-a regăsit” fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, după plecarea din sistem

Julieta Saviţchi
10/05/2022
CIJM

Fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, care a ajuns în atenţia opiniei publice pentru mai multe decizii controversate, a plecat în Olanda după ce a părăsit sistemul pe 25 martie curent. Informaţia a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie de surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie, care au precizat că fostul magistrat ar fi cerut azil politic în Olanda.

Aceleaşi surse au comunicat că procurorii acumulează probe pentru un dosar penal privind pretinsa îmbogăţire ilicită a lui Pavliuc.

Surse din Consiliul Superior al Magistraturii au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că știu doar despre faptul că Pavliuc este plecat din ţară şi că a solicitat de la conducerea Judecătoriei Chişinău o caracteristică despre activitatea sa în magistratură pe care nu a primit-o.

„Eliberarea caracteristicilor pentru judecători ţine de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat sursa noastră.

Ghenadie Pavliuc nu a putut fi contactat la telefon, acesta fiind închis. În noiembrie 2021, el a declarat că se pregătea arestarea sa și că totul va fi organizat la comanda președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, și a unui fost procuror anticorupție.

Potrivit lui Pavliuc, procurorul general interimar Dumitru Robu va înainta în următoarele zile la CSM o sesizare referitoare la darea acordului în vederea percheziționării, reținerii și arestării sale pentru îmbogățire ilicită.

Fostul magistrat  a înaintat şi o cerere de recuzare a lui Dorel Musteață de la examinarea sesizării care urma să fie depusă Robu. În final, la CSM nu a parvenit o astfel de sesizare.

Ghenadie Pavliuc a demisionat pe 25 martie curent, la o săptămână după ce CSM a aprobat cererile de demisie ale președintelui Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, dar și a altor trei magistrați: Sergiu Bularu, de la Judecătoria Chișinău, cel care a admis demersul de suspendare a executării pedepsei de către omul de afaceri Veaceslav Platon, Tudor Berdilă – de la Curtea de Apel Cahul și Ion Cazacu – de la Judecătoria Drochia, cu sediul Glodeni.

Portalul Anticoruptie.md a scris că magistratul Pavliuc a ajuns în vizorul public pentru faptul că a eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță. Unele decizii au fost calificate de experți în domeniu drept controversate. 

Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat ca apoi să-l salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. 

În mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocații au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu fostul lider al PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie. La o ședință a CSM, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, a explicat el atunci.

Ghenadie Pavliuc se mai numără și printre judecătorii care au beneficiat de apartamente la prețuri preferențiale, chiar dacă el avea la acel timp o locuință. El locuiește într-o zonă de lux din Chișinău, deși atât el, cât și soția sa, medic de profesie, au lucrat întotdeauna la stat.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat anterior că demisiile din cadrul magistraturii a unor judecători și procurori controversați este un semnal că reforma justiției merge în direcția corectă, dar a avertizat că aceștia nu vor fi scutiți de tragerea la răspundere în cazul în care organele legii vor constanta încălcări ale legii în cazul acestora.

Julieta Saviţchi
10/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii