Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, achitat, la București. Fusese condamnat inițial la 14 ani de închisoare

Crina Dumitriu
16/09/2020
Ziare.com

Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, Ioan Gușan, zis Nicu Patron, a fost declarat nevinovat de Curtea de Apel București. Nicu Patron, care deține titlul de „Hoț în lege” acordat mafioților din fostul spațiu sovietic, a fost trimis în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a înființat două fabrici clandestine de țigări. El fusese condamnat inițial, în noiembrie 2016, la 14 ani și opt luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.

Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București deoarece „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Sentința poate fi atacată cu apel, scrie portalul Ziare.com. Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest caz, între care cea în cazul complicilor lui Nicu Patron, dar și câteva condamnări. Detalii, pe portalul instanțelor.

În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, Nicu Patron este acuzat ca și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.

Ioan Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Brașov și Clinceni (Ilfov) și a angajat personal calificat. Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele doua fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în patru ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.

Procurorii DIICOT au explicat pentru sursa citată că Nicu Patron a fost încoronat „Hoț în lege", titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli" cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.

El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei si „judecarea" celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidența și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.

Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem". Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunțov.

Potrivit unui articol „Rise Project", la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost „botezat" drept „vor v zakone" - ceea ce în rusa înseamnă „hoț în lege”.

Gruparea „Patron" este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit „obceac", în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. „Hoții în lege" se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.

Teritoriul tradițional al grupării „Patron" include Moldova, regiunea transnistreană, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei - chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.

În gruparea lui Nicu Patron a fost cooptat Daniel Trandafirescu, fost polițist, în prezent avocat, fiul judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova. Coopotarea a fost făcută de interlopul moldovean Valeriu Gori, omul de încredere al lui Ion Gușan, scrie Ziare.com.

Procurorii DIICOT au explicat că Trandafirescu avea rolul de a asigura „protecția" pe zona județului Prahova, „în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităților de poliție sau control referitor la posibila identificare a locației fabricii clandestine", precizează sursa citată.

Crina Dumitriu
16/09/2020

Comentarii