Unul dintre fugarii din Partidul Șor a fost reținut. Ultimele detalii despre ancheta în cauza acestei formațiuni bănuite de finanțare din partea unui grup criminal

Ilie Gulca
12/08/2022
Manifestație a Partidului Șor. Foto: Partidul Șor

Una dintre cele șapte persoane din Partidul Șor, care au reușit să fugă pe 16 iulie, a fost reținută vineri de Procurorii Anticorupției, iar judecătorul de instrucție urmează să desemneze un reprezentant legal al formațiunii cu pricina pentru recunoașterea acesteia în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale.

Această acțiune a fost întreprinsă după ce a expirat pe 10 august 2022 termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se reprezinte un reprezentant al acestui partid.

Persoana fugară a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, precizează Procuratura Anticorupție într-un comunicat, fiind bănuită de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Cele șapte persoanele apropiate Partidului Șor, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit Republica Moldova pe 16 iulie 2022.

Vitalie Balinschi, Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi au părăsit Republica Moldova. Primii șase – pe 16 iulie, iar ultimul – pe 10 iulie, spre Tel Aviv.

Ilan Șor, liderul partidului care îi poartă numele, ar fi intrat în posesia unor date confidențiale, pe care le-a făcut publice pe 17 iulie, pe Facebook. Mai exact, acesta a menționat că sunt planificate arestări și a indicat și perioada în care acestea ar urma să aibă loc.

Procuratura Anticorupție continuă să conducă acțiunile de urmărire penală efectuate de Centrul Național Anticorupție în cauza penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Șor.

Prin urmare, pe moment, procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției de nevinovăție persoanelor supuse investigațiilor.

„Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție pe viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

În cadrul urmăririi penale, ofițerii și procurorii au efectuat interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 de percheziții pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente.

A fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei.

Ilie Gulca
12/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii