Urma a peste 2 miliarde de lei din dosarul „Frauda bancară”. Ex-guvernatorul BNM și un adjunct de-al său, acuzați de complicitate cu organizația criminală, condusă de Plahotniuc

Anticoruptie.md
22/09/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, în care sunt vizați ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu şi unul dintre adjuncții săi, Ion Sturzu. În cazul celui de-al doilea ex-viceguvernator, Emma Tăbîrță, urmărirea penală nu a putut fi finalizată, deoarece se află peste hotarele țării pentru un tratament.

Cei trei sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum și de participare la spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

„Potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, fostul  guvernator al BNM,  precum și alţi doi vice-guvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc și alte persoane în proces de identificare, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național. Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc  era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, membrii cărora prin intermediul unor persoane interpuse controlau băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Procurorii declară că, pe parcursul  anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

„Procurorii anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, și respectiv ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de 4. 164. 732,31 lei”, punctează acuzatorii.

În partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, la acest moment urmărirea penală nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acestuia peste hotarele țării. Prin urmare, în privința acestuia procurorii au expediat comisie rogatorie în țara unde se află, în vederea aducerii la cunoștință a învinuirii formulate.

Anticoruptie.md a scris despre luxul în care trăia conducerea Băncii Naționale. Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), cu un salariu lunar de aproximativ 75 de mii de lei, locuiește într-o casă particulară la marginea Chișinăului, pusă în gaj, în 2010, pentru un credit mai mult decât preferențial, cu o dobândă de doar 0,5%, luat direct de la BNM. De astfel de credite au beneficiat cel puțin alți doi conducători ai instituției care dictau regulile de joc pe piața valutară din R. Moldova.

Anticoruptie.md
22/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii