Urmărirea penală pe dosarul „7 aprilie” a fost reluată după dezvăluirile finului lui Adrian Nichifor

Ilie Gulca
25/11/2021
Adrian Nichifor (stânga). Foto: zdg.md

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale pe dosarul „7 aprilie” 2009 în urma unei sesizări a deputatului Lilian Carp. Demersul lui Robu are la bază declarațiile finului lui Adrian Nichifor, Boris Sprâncean, precum că în casa nașului său a văzut arme care urmau să fie folosite împotriva protestatarilor.

„În urma verificării informației relatate de către cetățeanul Boris Sprâncean, în cadrul unei emisiuni televizate din data de 10 noiembrie 2021 și ulterior depunerii unei sesizări la acest subiect de către deputatul Lilian Carp, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a reluat urmărirea penală pe dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009 și a dispus instrumentarea dosarului de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procurorii PCCOCS vor întreprinde acțiunile procesual-penale necesare investigării, potrivit sursei citate, inclusiv a versiunii înaintate de către participantul la emisiune, potrivit căruia, anumite persoane pregătite aveau rolul de deturnare a evenimentelor, prin folosirea armelor de foc.

„Investigațiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și imperativului securității naționale. În acest sens, procurorii vor valorifica și cooperarea cu alte instituții ale statului”, mai precizează comunicatul Procuraturii.

Finul lui Adrian Nichifor, Boris Sprâncean, invitatul emisiunii „Secretele puterii”de la Jurnal TV, a dezvăluit că ziua de naștere a lui Nichifor, un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, este pe 12 aprilie.

Spâncean susține că în aceeași zi din 2009 a mers în ospeție la nașul său, Andrian Nichifor.

„Am mers la el în dormitor și am rămas trăsnit când am văzut vreo 12–14 lunete și minim zece pistoale. Mi-a dezvăluit la ce i-au servit acele lunete la 7 aprilie 2009. Toate armele erau fixate pe diferite ținte, erau la poziții pe mai multe clădiri, și așteptau comanda ca să deschidă focul. Nu cunosc cu certitudine cine erau persoanele luate în vizor”, a relevat Boris Sprâncean pentru Jurnal TV.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a arătat cum în anii de după evenimentele din 7 aprilie 2009 nu s-a făcut justiție, iar demnitarii de atunci, fideli partidului de la guvernare – PCRM, care au acţionat cu bună intenție sau cu nepăsare au fost spălaţi de acel aprilie 2009, iar mulţi s-au adăpostit ulterior sub umbrela PD şi cea a PSRM.  Una dintre anchete îi vizează pe procurori și judecători care au dispus și judecat tinerii protestatari maltratați în comisariatele de poliţie. Mai multe detalii vedeți în achetele RECHIZITORIU: 7 aprilie 2009. Cum (NU) au fost pedepsiți polițiștii torționari, judecătorii și procurorii și  RECHIZITORIU: 7 aprilie 2009. Zece ani de injustiție, dar și 7 aprilie 2009. Piramida ruşinii.  

Ilie Gulca
25/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii