„Urmărirea şi pedepsirea unui politician care a furat nu este politizare, ci Justiţie”. Ministerul Justiției la ora bilanțului de un an de zile

Mădălin Necșuțu
08/08/2022

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat luni că reforma în domeniul justiției se desfășoară după un calendar dorit și a enumerat o parte din realizările acestui prim an de mandat, dar și coordonatele după care reforma își va continua parcursul în viitorul apropiat prin tragerea la răspundere a magistraților și funcționarilor corupți. 

El a explicat necesitatea alegerii unor noi membri integri în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Am pornit curăţărea instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanţă profesională. Pentru aceasta am instituit comisia de pre-vetting, care verifică integritatea tuturor aspiranţilor la funcțiile de membri în CSM, CSP și colegiile acestora. Până la sfârșitul anului trebuie să avem un nou CSM şi un nou CSP”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus în primul său an de mandat au fost demarate investigații față de liderii sau exponenții tuturor grupărilor oligarhice prin asigurarea independenței Procuraturii și a procurorilor, înainte de toate față de clanurile oligarhice şi grupurile de interese.

Ministrul a mai amintit și de adoptarea unei serii de acte legislative, care facilitează confiscarea extinsă a averilor obţinute ilicit și îmbunătățește mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale. De asemenea, a fost modificată legislaţia în vederea permiterii judecării inculpaților care au fugit sau care nu sunt în ţară.

„Astfel, s-au creat toate condiţiile legale pentru ca cei care au furat să fie condamnați, iar averea lor să fie confiscată”, a precizat el.

Nu în ultimul rând, Litvinenco a vorbit și despre îmbunătățirea legislației privind finanțarea partidelor politice și combatarea corupției electorale.

„Investigarea şi finalizarea cazurilor de corupţie politică, ce au avut loc de-a lungul anilor şi care au avut ca rezultat subminarea statului şi sărăcirea oamenilor, nu înseamnă politizarea Justiţiei, ci din contra, triumful acesteia, deoarece cetăţenii cer să li se facă Dreptate. Dacă funcţionarii publici sau diverşi actori politici pot demonstra legalitatea averilor, atunci sunt în afara oricărui pericol şi se pot bucura în continuare de toate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Dar dacă averile lor nu pot fi justificate, atunci ei trebuie să fie pedepsiţi, iar bunurile obţinute ilegal să fie întoarse societăţii prin confiscare. Urmărirea şi pedepsirea unui politician care a furat nu este politizare, ci Justiţie”, a concluzionat ministrul Justiției.

Mădălin Necșuțu
08/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii