Vaceslav Platon invocă frica: De ce anume spune se teme în dosarul intentat împotriva lui Viorel Morari

Julieta Savițchi
24/12/2020

Omul de afaceri Veaceslav Platon a refuzat să răspundă la întrebări, motivând că îi este frică, în dosarul fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Platon solicită pejudicii de 300 de milioane de dolari și un milion de lei de la fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, fiind audiat în calitate de parte vătămată în instanța de judecată.

Problema a apărut după ce Veaceslav Platon a declarat în instanță că Viorel Morari i-a făcut percheziții în celulă la indicația lui Vladimir Plahotniuc. Afaceristul a precizat, la insistența avocaților inculpatului, că în perioada cât s-a aflat în detenție i s-au făcut peste o sută de precheziții, iar Viorel Morari a participat la una din ele.

Platon a ezitat însă să răspundă la întrebarea de unde știe că Morari i-a făcut percheziție la indicația lui Plahotniuc. Acesta a spus câ îi este frică să răspundă. Platon a precizat că nu îi este frică de Viorel Morari, dar de alte persoane ale căror nume se teme să le divulge.

Platon a declarat în timpul audierilor că este victima regimului Plahotniuc care a organizat un grup criminal și a acaparat statul, iar din acest grup ar făcut parte și Viorel Morari. „Organizația lui Plahotniuc a furat din Asito 330 milioane de lei. Alliance Insurance Group a fost dusă până la lichidare. Din Moldasig au furat 248 de milioane de lei. Acțiunile mele de la Moldindconbank de 64 de milioane de lei le-au vândut, pachetul de acțiuni de la Agroindbank l-au vândut cu 15 milioane de lei, în timp ce costul lor real era de 50 de milioane de lei. Circa 50 la sută din acțiunile pe care le dețineam în sistemul financiar au fost vândute cu 145 de milioane de dolari. Aceste mijloace financiare au fost sustrase de la mine în baza unui dosar falsificat”, și-a justificat Platon în instanță pretențiile pecuniare față de Viorel Morari.

În Rechizitoriul de învinuire a lui Viorel Morari semnat de procurorul Vladislav Căruceru, fostul șef al Procuraturii Anticorupție este învinuit că a împiedicat examinarea denunțului din august 2016 depus de Veaceslav Platon la DIICOT din România pe numele lui V. Plahotniuc, A. Candu, D. Drăguțan, N. Politova, C. Ghimpu, V. Filat, S. Iaralov „care au sustras un miliard de dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova”.

Astfel, Viorel Morari i-ar fi dat indicații subalterului său Mircea Ciobanu, în martie 2017, să înregistreze o plângere depusă de Plahotniuc pe numele lui Platon în decembrie 2016. Fostul șef al PDM îl acuza pe Platon de denunț fals în legătură cu plângerea depusă la DIICOT.

Din acest motiv, Vladislav Căruceru îl acuză pe Morari că a obstrucționat urmărirea penală pe cauze de interes major pentru societate, iar lui Veaceslav Platon i-au fost provocate prejudicii materiale și morale considerabile.

În rechizitoriu se mai arată că infracțiunea imputată lui Morari a ieșit la iveală în urma controlului dispus la Procuratura Anticorupție de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la începutul lunii decembrie a anului trecut, iar procurorul Mircea Ciobanu a venit benevol, fără ca să cunoască Morari este bănuit, și l-a denunțat pe fostul său șef. Viorel Morari a respins în repetate rânduri acuzațiile aduse și susține că dosarul este fabricat.

Precizăm că procurorii de la DIICOT au transmis plângerea lui Platon autorităților de la Chișinău și că aceasta se află în gestiunea Procuraturii Pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale.


 

Julieta Savițchi
24/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii