Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare. Omul de afaceri a fost lipsit de ultimul cuvânt

Anticoruptie.md
20/04/2017
Veaceslav Platon, la una dintre ședințele Curții de Apel Foto: unimedia.md

Magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare pe omul de afaceri Veaceslav Platon, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și omul de afaceri. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului. „Nu este un verdict pentru mine, ci pentru întreaga Moldovă. Circul lui Plahotniuc!”, a reușit să comenteze condamnatul în timp ce ieșea din sala de judecată. 

Potrivit sentinței, Platon a fost privat de dreptul de a exercita funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Totodată, magistrații au dispus încasarea mijloacelor financiare în valoare de peste 869 de milioane din valoarea bunurilor ce îi aparțin, care au fost sechestrate și urmează a fi înstrainate. Sentința motivată urmează a fi pronunțată pe 15 mai. 

Învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul „Spălătoriei rusești”, pe 25 iulie 2016 procurorii Anticorupție au declarat că dispun de mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon, supranumit „raiderul nr. 1 în CSI”, și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. Omul de afaceri a fost reținut peste doar câteva ore la Kiev, fiind plasat în arest. La distanța de o lună, pe 30 august, Procuratura Generală a anunțat telegrafic despre faptul că businessmanul a fost extrădat.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a demonstrat că Platon a fost adus în R. Moldova cu o cursă charter care ar fi costat peste 15.000 de euro. Nu se știe cine a achitat această sumă, dar avionul cu care a fost adus controversatul businessman în Moldova a fost contractat anterior și de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Zborul lui Platon de la Kiev spre Chișinău a fost supravegheat de pasagerii unei curse charter misterioase care a zburat în paralel.

Din momentul în care a fost adus la Chișinău, Platon a fost plasat în arest, fără drept de a discuta cu jurnaliștii. Totuși, timp de câteva luni, businessmanul a reușit să transmită mai multe mesaje presei prin intermediul avocaților săi. La mijlocul lunii octombrie, procurorii au anunțat că au redeschis un dosar penal pe numele avocatei Ana Ursachi, clasat cu 15 ani în urmă. Ulterior și alți apărători ai controversatului om de afaceri s-au pomenit cercetați penal sau intimidați pentru a renunța la clientul lor. 

Pe 18 noiembrie, Procuratura Anticorupţie a anunţat despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei pornite pe numele lui Platon, în cadrul căreia procurorii îl învinuiesc de escrocherie şi spălare de bani, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. Platon afirmă că dosarul este fabricat la comanda lui Vlad Plahotniuc căruia îi este frică de dezvăluirile pe care le-ar putea face el despre implicarea actualui președinte al PDM în furtul din sistemul bancar moldovenesc.

Avocații condamnatului au semnalat mai multe abuzuri din partea judecătorilor și au declarat anterior că clientul lor este deținut în condiții groaznice, în celula sa au fost ascunse mai multe camere video şi că a fost bătut de către angajaţii închisorii. În luna septembrie, reprezentanții Amnesty International Moldova au mers într-o vizită de lucru la Penitenciarul nr.13, pentru a discuta cu deținuții, în special din subsolul închisorii, din celule disciplinare, dar nu le-a fost permis accesul în celulele lui Veaceslav Platon sau Vladimir Filat. „Am solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a permite accesul în celulele unor deținuți care în ultimele luni au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, susțineau reprezentanții Amnesty într-un comunicat de presă. 

Anticoruptie.md
20/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii