Veaceslav Platon împotriva FISC-ului. Pentru câte milioane „se bate” în instanță

Viorica Mija
03/11/2022

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea depusă de apărătorii lui Veaceslav Platon, în care au solicitat strămutarea cauzei „Platon vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat” la o altă instanță de judecată egală în grad. Astfel, după 6 ani, cauza revine la Curtea de Apel Chișinău, pentru examinarea recursului împotriva hotărârii instanței de fond.

Drept motiv de strămutare, Veaceslav Platon, reprezentat de avocatul Ion Crețu, a invocat faptul că completul de judecată, reprezentat de Ghenadie Mâra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan, ar avea o atitudine părtinitoare față de participanții la proces. Instanța supremă însă, a decis că argumentele apărării lui Veaceaslav Platon nu sunt concludente, iar în procesul judecării nu s-au constatat abateri.

La 5 septembrie 2016, Veaceslav Platon a depus cerere de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ împotriva Inspectoratului Fiscal Principal de Stat cu privire la anularea actelor administrative prin care FISC-ul i-a calculat şi încasat impozitul pe venit în sumă de 17 255 917,56 de lei, pentru anul 2015, și i-au aplicat majorări de întârziere calculate în cadrul controlului fiscal în sumă de 574 967,17 lei.

Prin hotărârea din 28 decembrie 2016 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani a fost respinsă ca fiind neîntemeiată acțiunea depusă de către Veaceslav Platon. Prin decizia din 6 iulie 2017 a Curții de Apel Chișinău a fost respins apelul depus de către Veaceslav Platon și s-a menținut hotărârea primei instanțe.

Pe 31 martie 2021, Curtea Supremă de Justiție a fost admis recursul depus de către Veaceslav Platon, s-a casat decizia Curții de Apel Chișinău și s-a restituit cauza la rejudecare, în alt complet de judecată.

În data de 27 decembrie 2021, procurorii au intentat un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon, căruia i se incriminează eschivarea de la plata impozitelor în sumă de peste 7 milioane de lei, în perioada 2012-2015. Dosarul a fost intentat în baza unui raport de autosesizare întocmit în luna septembrie de către procurora Elena Ceruţa, cea care câteva luni mai înainte a retras acuzaţiile aduse lui Platon în dosarul fraudei bancare, în care afaceristul fusese condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare.

„Din motive neclare, conducerea anterioară a Procuraturii nu a dispus examinarea raportului procurorului așa cum o dictează prevederile imperative ale Codului de procedură penală, ci a optat pentru transmiterea actului de sesizare a procurorului ca o simplă informație către organele de investigații”, se arăta într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În document se precizează că după schimbarea conducerii Procuraturii Generale în urma reţinerii lui Alexandr Stoianoglo la 5 octombrie 2021 au fost verificate circumstanţele de renunțare la învinuire în dosarul Platon, fiind depistat şi raportul de autosesizare din septembrie 2021 privind evaziunea fiscală de peste 7 milioane de lei . Astfel, documentul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Veaceslav Platon a plecat la Londra la puţin timp după alegerile parlamentare anticipate din vara anului 2020, având statut de învinuit în mai multe dosare penale.

Viorica Mija
03/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii