Veaceslav Platon, plasat în arest pentru 30 de zile. Businessmanul: „Plahotniuc încearcă să scape de responsabilitate. E un dezmăț al justiției!”

Anticoruptie.md
01/09/2016
unimedia.md

Judecătoria sectorului Buiucani l-a informat joi, 1 septembrie, pe Veaceslav Platon, businessmanul cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, despre eliberarea încă în luna iulie a unui mandat de arestare de 30 de zile pe numele său. Potrivit procurorilor, cele 30 de zile sunt calculate din 29 august, ziua reţinerii omului de afaceri pe teritoriul Republicii Moldova, atunci când a fost extrădat.  

La ședința de judecată de astăzi, Platon a fost escortat de mai mulți mascați. Soția acestuia, Eugenia Tulicevskaia, a venit să-l susțină.

În timp ce era transferat dintr-o sală în alta, Platon a reușit să le transmită un nou mesaj jurnaliștilor: „Plahotniuc încearcă să scape de responsabilitate pentru miliardul furat”. Ulterior, acesta a mai precizat că vicepreședintele PD a furat țara și i-a înjosit cetățenii. Businessmanul a calificat ședința de judecată drept un „dezmăț al justiției”. Vlad Plahotniuc nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Platon.

„Esența învinuirii nu este cunoscută nimănui dintre apărători. Veaceslav Platon se declară nevinovat. A făcut o acuzație fermă pe numele lui Vladimir Plahotniuc, numindu-l principal beneficiar al tuturor banilor care au fost furați în Republica Moldova și unul dintre principalii beneficiari ai afacerii cunoscută cu numele «Landromat»”, a declarat Ana Ursachi, unul dintre cei cinci avocați din Republica Moldova ai omului de afaceri. 

Apărătoarea a subliniat că businessmanul a ținut să precizeze, într-o declarație scrisă transmisă avocaților, că se simte bine și este în condiție fizică bună. „Nu are de gând să intre în depresie sau să-și termine viața printr-un suicid. Asta înseamnă că Veaceslav Platon înțelege că viața sa este în pericol, iar o potențială mimare a unui atac de cord ar putea interveni drept urmare a unei comenzi de exterminare fizică”, a mai spus Ana Ursachi.  

Veaceslav Platon a fost extrădat din Ucraina în seara zilei de 29 august. A doua zi, procurorii s-au adresat în judecată pentru emiterea unui mandat de arest pe numele inculpatului. Ședința de judecată a fost însă amânată la solicitarea avocatului care a cerut recuzarea judecătorului Victor Rățoi. Veaceslav Platon a fost plasat în arest la Penitenciarul 13 din Capitală. Înainte de începerea ședinței de judecată din 30 august, Platon a reușit să transmită un mesaj jurnaliștilor: „Plahotniuc a furat toți banii!”, a repetat el de câteva ori.

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni.

Înainte de a fi arestat, Platon a reușit să acorde un interviu portalului Anticoruptie.md, în cadrul căruia a dezvăluit că deține mai multe documente și probe care demonstrează implicarea lui Vlad Plahtoniuc în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Platon a mai declarat că intenționează să depună mărturii pe acest caz în fața oamenilor legii din SUA care investighează jaful bancar din Republica Moldova.

Afirmațiile omului de afaceri au fost confirmate și de o scrisoare adresată de compania americană Frontier Solutions procurorului general al Ucrainei. Instituția solicita ca extrădarea lui Veaceslav Platon autorităților de la Chişinău să fie amânată până când businessmanul va depune mărturii în cadrul anchetei pornite în SUA în legătură cu furtul de un miliard de dolari din băncile moldovenești.

Potrivit lui Mihai Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, Platon ar fi reușit să transmită anchetatorilor amerciani documentele, înregistrarile audio și video pe care le deține.

Anticoruptie.md
01/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii