Vendeta fostului polițist Gheorghe Petic: prejudicii de 6 milioane și un proces transmis live

Viorica Mija
23/03/2023
Colaj CIJM

Instanţa civilă va examina, joi, cauza în care fostul polițist, Georghe Petic, achitat într-un dosar fabricat pentru viol, solicită de la stat prejudicii morale şi materiale în sumă de 6.000.000 de lei.  În premieră, instanța a acceptat ca ședințele să fie transmise în direct, iar directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost cooptată în calitate de expert media. Ședința are loc la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și este planificată pentru ora 9.00.

Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, Georghe Petic explică de ce a solicitat astfel de despăgubiri, exprimându-și regretul că nu va plăti fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, pe care-l consideră comanditar direct al dosarului fabricat pe numele său.

„Din păcate, Republica Moldova va avea de plătit în următorii zece ani  zeci de milioane despăgubiri pentru faptul că, cu câțiva ani în urmă, la dorința criminalului fugar Plahotniuc și a altor ce l-au slujit, au fost făcute zeci de dosare fabricate la comanda lui, încarcerați fiind pe zeci de ani zeci de cetățeni. Eu îmi doresc enorm de mult ca acest criminal, dar si politistii, procurorii, judecătorii implicați să plătească greu”, a scris Petic.  

Fostul polițist vorbește și despre faptul că, în premieră, instanța a acceptat ca ședințele să fie publice, prin intermediul transmisiunii online.

„La fel , în calitate de expert în mass-media a fost atrasă doamna jurnalistă de investigație Cornelia Cozonac. Vă mulțumim pentru receptivitate, doamnă Cornelia. Transmiterea în premieră a ședințelor de judecată, cauza Petic vs Ministerul Justiției, va aduce un plus de valoare imaginii deloc strălucitoare a instanțelor de judecată”, a mai scris Petic.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament.

Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, acolo unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă. Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic în noiembrie 2021, după ce procurorii și-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false.

 

Viorica Mija
23/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii