Vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati, reținut pentru corupere pasivă. Ar fi cerut vin și carne ca să nu creeze impedimente agenților economici

Anticoruptie.md
06/12/2017
Captură: Agro TV

Vsevolod Stamati, directorul adjunct al Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a fost reținut de procurorii anticorupție miercuri, 6 decembrie, fiind bănuit de corupere pasivă. Ca să nu creeze probleme agenților economici, funcționarul ar fi cerut drept mită băuturi și produse alimentare. 

Potrivit procurorilor, Stamati este bănuit că, pe parcursul lunii septembrie 2016, folosindu-se de situaţia de serviciu, ar fi solicitat cu titlu gratuit, de la mai mulţi agenţi economici, vin, carne, mezeluri şi salamuri pentru a nu le face probleme în activitatea economică. În caz contrar, funcționarul i-ar fi ameninţat că le va crea impedimente la importul produselor şi la eliberarea certificatelor fitosanitare de import.

Bunurile solicitate erau încărcate în automobilul vicedirectorului chiar la sediul Agenţiei.

De asemenea, bănuitul ar fi încercat să determine plecarea din funcţie a şefului adjunct al Direcţiei raionale Edineţ din cadrul ANSA prin numirea în această postură a unei persoane afiliate lui. Mai mult, în caz de refuz de a îndeplini solicitarea acestuia, vicedirectorul l-ar fi amenințat pe cel din urmă cu pornirea unor cauze penale pe faptul comercializării certificatelor fitosanitare. Funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore, după ce oamenii legii au efectuat percheziții la sediul instituției. Vsevolod Stamati riscă de la şapte la 15 ani de închisoare.

Stamati a fost numit adjunct la ANSA în martie 2016. Pe parcursul anului, el a obținut venituri de 164.334 de lei din salariile de la funcția actuală și cea precedentă, alte 69.000 de lei fiind pensia proprie și a soției. Oficial, el deține în proprietate două terenuri, o casă de 180 de metri pătrați și un apartament.

Anticoruptie.md
06/12/2017

Comentarii