VIDEO// Acuzații grave la adresa unui șef de la INP: Ar fi cerut mită și înjurat șoferii

Julieta Savițchi
27/11/2019

Petru Colun, comandant de pluton în cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), ar fi cerut mită de 700 de euro de la un șofer, iar pe un alt conducător auto l-ar fi înjurat necenzurat și a refuzat, timp de trei săptămâni, să-i restituie automobilul. Ambele cazuri au fot sesizate pe Harta Corupției, iar Petru Colun a respins acuzațiile.

Serghei Cușnir este șofer de microbuz pe ruta Chișinău-Orhei. Bărbatul susține că, în luna august, a fost oprit pentru verificări de către un echipaj de patrulare. Agenții de circulație i-au scos numărul de înmatriculare pe motiv că ar fi schimbat motorul unității de transport. Bărbatul afirmă că a mers la Petru Colun să-i restituie numărul la mașină, iar acesta ar fi cerut de la el 700 de euro.

Cușnir a mai spus că s-a adresat inițial la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne, dar fără succes. Atunci a depus plângeri în diferite instituții ale statului, ca în cele din urmă să fie contactat telefonic de către un ofițer de la SPIA, care l-a informat că „a luat atitudine față de plângerea sa”.

Șoferul a precizat că i-a fost restituit numărul de înmatriculare, abia în luna octombrie, iar în noiembrie a fost audiat de SPIA și informat că pe numelui lui Colun a fost pornită o cauză penală.

Cel de-al doilea autor al sesizării se numește Dumitru Clopot și este locuitor al satului Brănești, raionul Orhei. Bărbatul a povestit că la volanul mașinii se afla o rudă de-a sa, care nu are permis de conducere, iar el a renunțat să conducă pentru că a consumat alcool. Au fost opriți de agenții de circulație și aceștia au decis să evacueze automobilul la o parcare specială.

Clopot susține că l-a telefonat pe un consătean de-al său, cu carnet de șofer, care a acceptat să-i ajute, însă polițiștii nu au acceptat. „Ruda mea și-a recunoscut vina și nu a contestat amenda. A greșit, trebuie să plătească. Însă Petru Colun a refuzat să ne permită să luăm automobilul. M-a numit cu cuvinte injurioase și a zis că nu ne va da automobilul. Timp de 20 de zile, automobilul a stat la parcarea specială, unde sunt taxe exagerate. Reiese că am fost pedepsiți de două ori”, ne-a spus bărbatul.

Pe de altă parte, Petru Colun a declarat pentru Anticoruptie.md că învinuirile sunt false și că reprezintă o răzbunare din partea unor șoferi nedisciplinați. „În cazul lui Cușnir, eu atunci nici nu eram în țară. A fost și o anchetă de serviciu în acest caz și s-a constatat că nu sunt vinovat. Cât privește cel de-al doilea caz, acesta nu avea actele în regulă asupra automobilului. A trebuit să se clarifice cu actele. Nu am nicio atribuție.Oamenii nu cunosc legea și interpretează cum le convine lor, învinuind nejustificat polițiștii. Iese ca în bancul cu capra cu trei iezi, când lupul se declară victimă”, s-a justificat polițistul.

Petru Colun s-a arătat deranjat că cei doi șoferi s-au adresat la o instituție de presă.

Julieta Savițchi
27/11/2019

Comentarii