VIDEO// Alertele false terorizează capitala: activitatea mai multor instituţii ale statului şi a obiectivelor strategice, dată peste cap

Julieta Saviţchi
02/08/2022
CIJM

Mai multe instanţe de judecată, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie, Aeroportul Internațional Chișinău şi patru instituţii medicale au fost nevoite să-şi întrerupă marţi activitatea din cauza unor alerte cu bombă. În urma verificărilor, s-a constatat că alertele au fost false.

Deşi au avut dubii privind veridicitatea semnalelor, serviciile speciale au evacuat toate persoanele aflate în clădirile instituţiilor respective, iar geniştii au efectuat verificări.

Teroarea alertelor false cu bombă în Chişinău durează de mai bine de două luni. Zilnic, oamenii legii sunt anunţaţi despre minarea diferitor instituţii.

Cele mai multe alerte false cu bombă vizează a Aeroportul Internaţional Chişinău, a cărui activitate este perturbată de câteva ori pe săptămână. Zborurile sunt anulate, iar pasagerii din avioanele care au decolat sunt nevoiţi să aştepte în avion până se efectuează verificările.

Deşi sunt convinşi apoape de fiecare dată că alarma este falsă, oamenii legii acţionează conform protocolului şi verifică minuţios fiecare instituţie. La verificările alertelor cu bombă sunt implicaţi reprezentaţi ai diferitor servicii publice: poliţişti, genişti, chinologi, medicină urgentă, statul suportând pagube considerabile.

Unii politicieni au lansat ipoteza că alarmele sunt dirijate din afara ţării pentru a destabiliza situaţia, iar guvernarea a înăsprit legislaţia, astfel încât autorii să fie condamnaţi la ani grei de închisoare.

Procuratura Generală a anunţat despre intentarea unui dosar penal în cazul alertelor false cu bombă. Oamenii legii au solicitat ajutorul colegilor de peste hotare pentru a-i identifica pe autorii alertelor false.

Julieta Saviţchi
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii