VIDEO// Covid – 19 îi oferă un respro lui Igor Dodon. Şedinţe de judecată amânate şi susţinători înrăiţi

Julieta Saviţchi
13/03/2023
CIJM

Epidemia de Covid – 19 l-a lăsat fără de avocaţi pe fostul preşedinte Igor Dodon. Ședința de judecată în dosarul denumit generic „Energocom”, în care fostul președinte, Igor Dodon, are statutul de învinuit, programată , a fost amânată. Motivul amânării este că avocaţii fostului şef al statului, Ion Vâzdoagă şi Nicolae Posturusu, au fost diagnosticaţi cu Covid -19. Următoarea ședință a fost programată pentru data de 24 martie. Din acelaşi motiv a fost amânată şi şedinţa de judecată de săptămâna trecută în care Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă şi finanţare ilegală a PSRM.

Igor Dodon a venit luni singur la Judecătoria Chişinău. Acolo era aşteptat de un grup gălăgios de susţinători care scandau „Libertate lui Dodon”. Unii din aceştia s-au luat la harţă şi chiar s-au încăierat cu alţi protestatari care militau pentru condamnarea fostului preşedinte.

Dosarul ,,Energocom”, în care este vizat ex-președintele Republicii Moldova, a fost trimis în judecată, pentru examinare în fond, pe 9 septembrie 2022. Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

„Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului”, susțin acuzatorii.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

 Schemele folosite au fost deconspirate în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice încă în anul 2008. Igor Dodon a respins de fiecare dată acuzaţiile care i se aduc.

Julieta Saviţchi
13/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii