VIDEO // Cum s-au declanșat dezordinile la închisoarea din Lipcani. Versiunea Administrației Naționale a Penitenciarelor  

Ilie Gulca
08/07/2021
Penitenciarul din Lipcani. Foto: newsmaker.md

Administrația Națională a Penitenciarelor a confirmat, joi, acțiunile de dezordine ale deținuților din Penitenciarul nr. 2 Lipcani, soldat cu un incendiu. Angajații închisorii au avut nevoie de sprijinul poliției și pompierilor ca să instaleze ordinea. Reprezentanții instituției au infirmat faptul că acțiunile de nesupunere ar fi fost organizate de grupările criminale care funcționează în închisori. 

„Un deținut s-a opus în mod agresiv acțiunilor legale de transfer în altă instituție penitenciară. El a incendiat celula și a instigat și alți deținuți la acțiuni deviante, de dezordini. În urma acestora au fost distruse mai multe încăperi ale instituției”, se menționează într-un comunicat al instituției. Administrația penitenciarelor susține că a informat procuratura și poliția, precum și Oficiul Avocatului Poporului despre acest incident.

„Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele de drept abilitate în efectuarea cercetărilor, iar Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o ancheta internă pe acest caz.” Totodată, reprezentanții administrației au anunțat o acțiune civilă în judecată pentru ca cei vinovați să achite despăgubirile materiale.

 

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizare și Cauze Speciale au organizat în prima jumătate a anului curent mai multe descinderi în rețeaua de penitenciare din Republica Moldova.

În urma descinderilor, șeful Penitenciarul Nr. 15 Cricova, Victor Munteanu, și interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Machena, au fost transportați în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). În cadrul acestor operațiuni, mai mulți condamnați influenți au fost transferați în alte locuri de detenție.

Ilie Gulca
08/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii