VIDEO// Cumnatul lui Igor Dodon, care a încercat să mănânce o recipisă, vrea condiţii mai bune în Penitenciarul nr.13

Anticoruptie.md
06/03/2023
CIJM

Cumnatul ex-președintelui Igor Dodon, Petru Merineanu, învinuit de îmbogăţire ilicită, luptă să demonstreze în instanţă că pe parcursul celor trei luni şi jumătate cât a stat în arest preventiv, fost deţinut în condiţii inumane şi degradante. Merineanu este reprezentat în instanţă de un avocat achitat de stat.

Iniţial, plângerea depusă de cumnatul fostului şef al statului a fost respinsă de Judecătoria Chişinău. Merineanu a contestat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău.

La şedinţa programată pentru luni la Curtea de Apel a lipsit atât Petru Merineanu, cât şi avocatul care îi apără interesele în baza contractului, Ivan Ungurean. La şedinţă a venit doar avocatul desemnat din oficiu, care nu a putut să spună unde se află şi de ce lipseşte clientul său. Instanţa a amânat şedinţa.

Cumnatul ex-președintelui, Petru Merineanu, a fost reținut și plasat în Penitenciarul nr. 13 în data de 24 mai. În timpul perchezițiilor la casa lui Igor Dodon, Petru Merineanu a încercat să înghită o recipisă. Aceasta prevedea procurarea a trei imobile şi a unei staţii cu tot cu ambarcaţiuni, în sumă totală de 700.000 de mii de euro în satul Molovata, raionul Dubăsari. Procurorii consideră că bunurile au fost procurate din banii fostului şef al statului şi aparţineau de facto familiei Dodon.

Recipisa a fost semnată de către omul de afaceri Anatolie Grecu pentru Merineanu, dar în document se mai menţionează şi numele preşedintelui întreprinderii Daac-Hermes, Vasile Chirtoca.

Documentul prevede transmiterea, în trei tranşe, a trei imobile, bărci şi utilaj pentru funcţionare şi deservire. În prima tranşă era prevăzută suma de 350.000 de euro.

Petru Merineanu a stat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 până la data de 9 septembrie.

 

Anticoruptie.md
06/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii