VIDEO// De ce a început cu întârziere o şedinţă de judecată la Curtea de Apel Chişinău: magistrată, surprinsă la cumpărături în timpul orelor de muncă

Julieta Saviţchi
02/10/2022
CIJM

Magistrata Oxana Robu a fost surprinsă, făcând cumpărături în timp ce avea programată o şedinţă de judecată. Şedinţa a început cu o întârziere de jumătate de oră, lăsând să aştepte atât colegii din completul de judecată, cât şi justiţiabilii.

Şedinţa de judecată în dosarul de învinuire de spălare de bani a fostei membre a Consiliului de Administrație al Moldova-Agroindbank, Stela Pahomi, a fost programată pentru 30 septembrie, ora 09.30.

La ora 09.40, Oxana Robu s-a întâlnit pe holul Curţii de Apel cu o femeie care i-a arătat o revistă. Magistrata s-a arătat supărată când a fost surprinsă de cameramanul portalului Anticoruptie.md: „Nici cumpărături nu pot să fac!”.

Ulterior, cele două femei s-au dus în curtea instanţei, la o maşină, din care însoţitoarea a scos ceva care părea a fi produse cosmetice şi i l-a dat Oxanei Robu, iar aceasta s-a achitat.

Şedinţa de judecată a început la ora 10:02. După aceasta, şedinţa de judecată a fost amânată la solicitarea unuia din avocaţi.

Despre Oxana Robu portalul Anticoruptie.md a scris că a intrat în posesia unui automobil de model Volvo, fabricat în 2019, care costă 480.000 de lei (circa 23.000 de euro). Magistrata mai deţine în posesie două maşini de model Mercedes, produse în 2003, raportate la câte 30.000 de lei fiecare (puţin peste 1.400 de euro).

Oxana Robu se numără printre magistrații care au primit apartamente la preț preferențial în Capitală, potrivit unei anchete semnate de echipa RISE Moldova. Mai exact, aceasta și-a „rezervat” un apartament de 72 de metri pătrați în blocul de pe strada V. Alecsandri.

Reporterii mai scriau că Robu trăia într-o casă cu două etaje situată în centrul Chișinăului, pe stradela Fierarilor. Datele cadastrale arată că imobilul are 65 de metri pătrați și constituie, oficial, proprietatea părinților Oxanei Robu, tot ei fiind și proprietarii unei alte case, de 90 de metri pătrați, din aceeași ogradă, în care trăiesc de fapt. În februarie 2017, Oxana Robu a fost desemnată de CSM printre magistrații specializați în controlul judiciar asupra testării integrității profesionale, după ce a intrat în vigoare Legea privind evaluarea integrității instituționale

Asociația Juriştii pentru drepturile omului scria că o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Robu Oxana a fost obiect de examinare la CEDO. După ce dosarul a fost pierdut, statul nostru a achitat prejudicii în mărime de 5.600 de euro.

Oxana Robu a făcut parte din completul care, pe 18 decembrie 2017, după 24 de ședințe de judecată, împreună cu Liubovi Brânză și Igor Mânăscurtă, au menținut fără modificări sentința primei instanțe în privința lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare cu executare.

În ianuarie 2019, Oxana Robu a făcut parte și din completul care a decis să anuleze pedeapsa de cinci ani de închisoare, emisă de prima instanță în privința executorului judecătoresc Svetlana Mocan, vizată în dosarul „laundromatul rusesc”.

Robu a fost președinta completului de judecată care, la 4 octombrie 2017, a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele fostului șef al Direcției Transport Public şi Căi de Comunicație din cadrul Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, pedepsit de prima instanță cu doi ani de detenție pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată din capitală.

În ianuarie 2018, asemeni altor câțiva judecători de la CA Chișinău, Oxana Robu a refuzat să examineze dosarul Șor.

Julieta Saviţchi
02/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii