VIDEO // Descinderi în șase localități în cazul contrabandei cu țigări la punctul de trecere a frontierei Vulcănești-Vinogradovca

Ilie Gulca
10/08/2022
Foto: PCCOCS

25 de percheziții, în șase localități din Republica Moldova, au fost efectuate de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ai Serviciului Vamal și ai Poliției de Frontieră în cazul de contrabandă cu țigarete înregistrat la punctul de trecere a frontieră Vulcănești-Vinogradovca, unde au fost depistate recent peste 3,8 milioane țigări.

„Perchezițiile au avut loc la domiciliile, în automobilele fondatorilor și administratorilor unor companii cu activitate în domeniul importului, producerii și comercializării produselor din tutungerie, precum și la sediile, oficiile, secțiile de producere, depozitele și magazinele comerciale”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

Conform aceleiași surse, în urma perchezițiilor, au fost ridicate inclusiv dispozitive de comunicare și stocare a informației, documente contabile, înscrisuri de ciornă privind dubla evidență contabilă, precum și mostre ale țigaretelor și materiei prime pentru expertizele comparative în raport cu cele indisponibilizate la punctul de frontieră Vulcănești-Vinogradovca.

Au fost ridicați paleți de materiale de ambalare a țigaretelor, cu date de producere false din trecut, care ar fi fost folosite în scopul inducerii în eroare a autorităților de investigații, în situația contrapunerii loturilor de contrabandă cu loturile fabricate de companiile investigate.

Oamenii legii au constatat faptul că țigaretele erau fabricate atât în mod oficial, cât și la negru. Acestea erau apoi transportate și vândute în statele membre ale CSI și Uniunii Europene, în cantități semnificative, activitate din care obțineau venituri enorme.

„Persoanele vizate din dosar efectuau tranzacții fictive cu materie primă, de milioane de lei, către alte companii inclusiv neidentificabile la acest stadiu al investigațiilor, inclusiv din regiunea transnistreană, astfel încât marfa să nu poată fi urmărită de către autorități”, se mai afirmă în comunicatul PCCOCS.

Pe 1 august, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au deconspirat o schemă de contrabandă la punctul Vulcănești – peste 3,8 milioane țigări de diferite mărci comerciale și cu timbru de acciză autohtonă.

Este vorba de un camion cu remorcă înregistrat în România, care avea o ușă sigilată, așa cum camionul se afla în tranzit - spațiu în care fusese camuflată marfa de contrabandă.

Camionul era condus de un șofer cu vârsta de 38 de ani, cetățean moldovean, care a intrat în Moldova prin Giurgiulești pe 31 iulie curent. În cadrul audierii, șoferul a refuzat să colaboreze cu echipa de investigație și a evitat să facă declarații. El a fost reținut pentru 72 de ore.

Ilie Gulca
10/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii