VIDEO // Viorel Morari, decis să revină în sistem: „M-au ținut în arest ca să mă umilească, să mă facă să renunț”

Julieta Savițchi
15/02/2020

Viorel Morari nu renunță la funcția de procuror și intenționează să revină în sistemul procuraturii. „Chiar dacă am fost în arest preventiv, eu rămân procuror și nu voi renunța la acest statut. M-au ținut în arest ca să mă umilească, să mă facă să renunț, dar nu cedez”, a declarat Morari, după ce instanța de judecată l-a eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari a spus că nu renunță la lupta sa și va continua să-și apere în instanță drepturile, inclusiv cele legate de suspendarea din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, dar și în ce privește controlul, calificat drept ilegal, efectuat de Procuratura Generală la instituția pe care a condus-o.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a mai declarat că va depune plângere pentru tortură: „M-au adus în cătușe, deși eram escortat de șase mascați. Mai mult, am declarat că nu am de gând să mă eschivez de la anchetă sau să evadez”.

Viorel Morari și-a reiterat poziția că dosarele i-au fost fabricate pentru că s-a opus sistemului și va lupta ca să-și demonstreze nevinovăția. El a precizat că va contesta statutul de parte vătămată a lui Veaceslav Platon în dosarul care i se incriminează: „Platon nu a fost condamnat, nu a avut de suferit, ce fel de parte vătămată poate fi?”.

Referindu-se la procurorul care a făcut denunțul ce-l incriminează, Morari a spus că este vorba de un fost subaltern al său, care se răzbună. „Dumnealui a recunoscut că a comis o ilegalitate și nu trebuie să aibă statut de martor. Dacă spune că i-am dat atunci indicații ilegale, de ce a executat și nu a raportat conducerii Procuraturii Generale? În gestiunea lui s-a aflat dosarul intentat lui Constantin Țuțu pentru estorcarea a 20 de mii de euro, pe care l-a tergiversat. Dacă s-ar face un control, cred că vor mai fi descoperite la el astfel de dosare”, a spus fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

Amintim că Viorel Morari este învinuit într-un dosar penal pentru abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut la 10 ianuarie, iar Judecătoria Chișinău a eliberat la 13 ianuarie pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Ulterior, mandatul de arestare a fost prelungit cu încă 20 de zile.

Cu trei zile în urmă, Procuratura Generală a mai intentat un dosar penal pe numele fostului șef af Procuraturii Anticorupție. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a comunicat, în cadrul unui briefing de presă, că Morari este cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Procurorul general a precizat că temei pentru pornirea urmăririi penale au servit „mai multe materiale jurnalistice”. „În perioada 2012-2019, părinții procurorului, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se permanent în țară, au achiziționat patru imobile în Chișinău de peste 179.000 de euro. Mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri agricole și pentru construcții, estimate la 28.000 de euro. Fratele acestuia a primit donație 87 de terenuri cu destinație agricolă și de construcție, cu suprafața totală de 85 de hectare, o casă de 93 de metri pătrați. În același timp, Viorel Morari și soția sa, la fel procuror, nu dețin în proprietate niciun bun imobil. La fel și automobilele pe care le folosește începând din 2014. Astfel s-a creat impresia că este cel mai sărac și modest procuror din țară”, a declarat Stoianoglo.

Julieta Savițchi
15/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii