VIDEO // Dosarul Borman: Avocata Ala Raevschi, despre învinuirile aduse ginerelui său, Oleg Pruteanu

Julieta Savițchi
03/10/2019

Oleg Pruteanu, alias Borman, învinuit într-un dosar penal pentru trafic de droguri în Federația Rusă, ar fi ținut ilegal în arest preventiv, al treilea an consecutiv. Declarația a fost făcută de avocata lui Pruteanu, Ala Raevschi, care este și soacra învinuitului. 

Apărătoarea susține că ginerele său urma să fie eliberat din arest preventiv pe data de 18 septembrie, însă procurorii i-au adus învinuiri noi pe același capăt de acuzare și l-au încarcerat din nou. „Legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. În toamna anului 2018 Pruteanu urma să fie eliberat, dar cu puțin timp înainte de a ieși din pentenciar au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Aducă i-au intentat alte dosare pe aceeași infracțiune, ceea ce este absolut contrar legii”, a declarat apărătoarea.

Raevschi a mai precizat că dosarul intentat pe numele lui Pruteanu a fost trimis în judecată în vara anului 2018 și până în prezent nu a fost luată nicio decizie.

Apărătoarea a respins și declarațiile făcute cu două săptămâni în urmă de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), privind reținerea lui Pruteanu. „Din 2017, Pruteanu nu a fost la libertate nicio secundă pentru ca să-l rețină. Pur și simplu a fost cercetat de mai multe ori pentru aceeași infracțiune. Cei de la PCCOCS duc în eroare opinia publică. Acolo continuă să lucreze persoane docile fostului regim”, a adăugat Raevschi.

Ala Raevschi susține că dosarul pe numele ginerului său ar fi fost fabricat la comanda unor persoane afiliate Partidului Democrat, în timp ce formațiunea se afla la guvernare.

PCCOCS a anunțat că Oleg Pruteanu a fost reținut pe 20 septembrie 2019, iar pe 23 septembrie, acesta a fost arestat pe un termen de 25 de zile, după ce a fost preluat dosarul de la Federația Rusă. Ulterior, instituția a oferit mai multe detalii despre activitatea organizației care ar fi fost condusă de Pruteanu. Astfel, în 2004, Pruteanu a fost condamnat în Portugalia la cinci ani și șase luni de închisoare, iar presupușii săi complici, Flocea Ghenadie,la 18 ani de închisoare,  Alexandru Unisciuc și Roman Slutu, la câte 15 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor moldoveni, după ispășirea pedepsei, Pruteanu ar fi organizat și condus un grup specializat în traficul de droguri. Stupefiantele, procurate din Spania, erau transportate, apoi comercializate în Federația Rusă. 

În iunie 2018, Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Potrivit procurorilor, doi dintre membrii organizației au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova, iar alții peste 50 de membri ar fi fost condamnați în Federația Rusă, Belarus și în unele state din Uniunea Europeană. Alte  21 de persoane au fost date în urmărire generală internațională. 

Julieta Savițchi
03/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii