VIDEO // Dosarul Constantin Țuțu: Cum explică magistratul amânarea ședințelor de judecată

Julieta Savițchi
26/06/2020

Judecătoria Chișinău a amânat din nou ședința de examinare a dosarului penal intentat fostului deputat Constantin Țuțu, în care este învinuit de trafic de influență și escrocherie în proporții deosebit de mari. Aceasta este cea de-a doua ședință amânată, de la începerea examinării dosarului, pe data de 2 iunie.

Ion Morozan, președintele completului de judecată, a declarat că ședințele în dosarul Țuțu sunt amânate din cauza pandemiei de Covid-19. Magistratul a făcut referință la punctului 2 al Dispoziției președintelui Judecătoriei Chișinău nr. 33 din 17.06.2020, care stipulează că în perioada de carantină să fie examinate doar dosarele care nu pot fi amânate, în special când inculpații se află în arest preventiv.

„Nu este vorba doar de dosarul Țuțu, ci de toate dosarele cu inculpați aflați în libertate. Azi am examinat un singur dosar, cu inculpatul aflat în arest”, a precizat judecătorul.

Ion Morozan a declarat că nu a fost stabilită data pentru viitoarea ședință și va decide după ridicarea regimului de carantină.

Constantin Țuțu este învinuit că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest, în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor, astfel încât aceștia să nu prelungească termenul arestului preventiv în privința bărbatului. Urmărirea penală a fost pornită la data de 18 septembrie 2019, pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu amendă de până la 300.000 de lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la șapte ani.

Constantin Țuțu mai este învinuit și într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă, procurorii fiind în așteptarea concluziilor Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pentru a lua o decizie.

Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv în privința fostului democrat, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligațiunea de a nu părăsi Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Ulterior, procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile restricția.

Julieta Savițchi
26/06/2020

Comentarii