VIDEO // Dosarul Gumeniță, la Curtea de Apel: Instanța a amânat din nou ședința de judecată

Julieta Savițchi
17/11/2019
CIJM

Curtea de Apel Chișinău a oferit procurorilor un termen de aproape două luni ca să pregătească probele video care îl incriminează pe fostul vicecomisar al municipiului Chișinău, Iacob Gumeniță, că ar fi lovit cu picioarele tinerii în timpul protestelor din aprilie 2009. Dosarul se află în gestiunea Curții de Apel de doi ani și opt luni și este la etapa de examinare a probelor.

Sergiu Popușoi, avocatul lui Damian Hâncu, una dintre victimele lui Gumeniță, susține că examinarea dosarului se tergiversează, fiind invocată de cele mai multe ori lipsa martorilor sau starea de sănătate a inculpatului.

La ședința de judecată s-a prezentat și mama lui Damian Hâncu. Parascovia Hâncu i-a acuzat pe avocații lui Gumeniță că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului. Femeia a mai comunicat că fiul ei s-a stabilit cu traiul în Franța, este dezamăgit de situația din Republica Moldova și nu mai dorește să revină în țară.

Dosarul Gumeniță a fost transmis în judecată în vara anului 2010. Acesta a fost judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, când Valeriu Boboc a fost ucis. În presă au apărut anterior și imagini în care Gumeniță lovește tinerii protestatari cu picioarele.

În 2016, după 80 de ședințe de judecată, Gumeniță a fost achitat de către judecătorul Sergiu Lazăr. Procurorii au contestat decizia luată de Lazăr, însă magistratul a ținut dosarul în biroul său mai bine de jumătate de an, iar decizia nu a fost cel puţin publicată pe site-ul instituţiei. 

Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al mun. Chișinău, pare să fie singurul dintre foștii șefi de poliție a cărui viață „a încremenit” în aprilie 2009. El a fost demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Potrivit avocatului fostului vicecomisar, Ion Vâzdoagă, Gumeniță nu a mai reușit de atunci să își găsească un loc de muncă din cauza dosarului penal în care este implicat. Astăzi, fostul polițist este șomer și se confruntă cu probleme de sănătate.

Iacob Gumeniță a refuzat să facă declarații despre dosarul în care este învinuit.

Anterior, justiția a achitat mai mulți polițiști învinuiți în dosarele de la 7 aprilie, printre care generalii Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari, coloneii Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct. Unii polițiști s-au ales cu pedepse cu suspendare.

Singurul condamnat cu executare este fostul polițist Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc. Acesta nu a ajuns să facă pușcărie, dispărând din sala de ședințe înainte de a fi pronunțat verdictul.

Julieta Savițchi
17/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii