VIDEO // Dosarul Ilan Şor: Avocaţii solicită reluarea procesului de la zero, iar magistraţii audiază martorii

Julieta Saviţchi
27/11/2021
CIJM

Avocaţii deputatului fugar, Ilan Şor, au solicitat, la patru ani şi jumătate de la condamnarea acestuia în instanţa de fond, anularea sentinţei şi rejudecarea cazului de la zero de către Judecătoria Chişinău. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău a lăsat demersul fără examinare şi au trecut la etapa audierii martorilor acuzării.

Apărătorii au invocat că judecătorul Andrei Niculcea care l-a condamnat pe Şor la 7 ani şi 6 luni de închisoare pe clientul lor a făcut parte şi din completul de judecată care l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat, iar cele două dosare ar avea mai multe tangenţe. Avocaţii lui Şor au invocat că instanţa de apel le-a admis anterior cererea de recuzare a magistratei Galina Moscalciuc pe motiv că a făcut parte, alături de Niculcea, din completul de judecată care l-a comdamnat pe Filat.

Un alt argument invocat de avocaţii afaceristului a fost că decizia de condamnare a fost luată în lipsa unei expertize financiare.

Magistraţii de la Curtea de Apel Chişinău, au anexat demersul avocaţilor la dosar şi au continuat şedinţa de judecată cu audierea martorului acuzării, Grigore Olaru, administratorul procesului de lichidare a Băncii de Economii. Martorul a dezvăluit schemele cu implicarea lui Ilan Şor la oferirea creditelor neperformante, care au condus la devalizarea BEM şi furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

Martorul a declarat că regulamentul BEM nu permitea acordarea creditelor a căror sume depăşea 10 la sută din capitalul normativ al băncii. Pentru a evita această cerinţă, BEM, la iniţiativa lui Şor, a înregistrat depozite garantate de la patru instituţii bancare din Federaţia Rusă.

Grigore Olaru a mai declarat că Şor i-a avut în calitate de complici pe Stanislav Budza, fost membru al consiliului de administrare al BEM, şi Ivan Ursu, vicepreşedinte al consiliului de administrare.

Martorul a precizat că este vorba de patru credite în sumă de 13 miliarde de lei, acordate la patru companii ale căror beneficiar final era Ilan Şor.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, începând cu septembrie 2021, după ce Curtea Supremă de Justiţie a amis cererea avocaţilor lui Şor privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cahul.

Procurorul pe caz, Mariana Botezat, s-a arătat indignată de tergiversarea examinării dosarului Şor în instanţa de apel. ,,La Curtea de Apel Cahul examinarea dosarului ajunsese în etapă finală. Dar

Curtea Supremă de Justiţie a admis strămutarea şi am fost nevoiţi să începem de la zero la Curtea de Apel Chişinău”, a declarat procurora.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Se vehiculează că Şor s-ar afla în Israel.
 


 

Julieta Saviţchi
27/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii