În dosarul INTERPOL au fost aplicate sechestre de 11,7 milioane de lei. Săptămâna curentă, Procuratura Anticorupție, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a ridicat două mașini – cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL, care reprezintă bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL. Datele au fost prezentate, într-o conferință de presă, de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Dragalin spune că, pe durata investigației, Procuratura Anticorupție a expediat comisii rogatorii și obținut informație și probe din nouă jurisdicții străine.
Potrivit probelor acumulate până în prezent, există o bănuială rezonabilă că un grup criminal organizat a pus la cale o schemă de corupție pentru a permite persoanelor aflate sub incidența Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină statut de solicitanți de azil în Republica Moldova, cu scopul de a bloca și șterge aceste notificări, prin plata de mită către funcționari publici.
Mai exact, un avocat moldovean și un fost funcționar public din Republica Moldova care a activat și în cadrul INTERPOL, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri la INTERPOL cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Concomitent, avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La indicația fostului șef al IGM, funcționari publici din cadrul IGM inițiau procedura de azil, contrar legii, fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, la solicitările INTERPOL, fostul șef al Direcției Cooperare Internațională Polițienească (DCPI) al MAI, includea date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de ,,solicitant de azil”, pe baza căruia INTERPOL bloca Notificările Roșii.
În ultimele luni a fost aplicat sechestru asupra următoarelor bunuri pe teritoriul Republicii Moldova:
Casă de locuit și teren pentru construcții în mun. Chișinău, cu valoarea aproximativă 3.450.114 MDL
Cota-parte de ½ din apartament în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 2.048.508 MDL
Cota-parte de ½ din casă de locuit în or. Vadul lui Vodă cu valoare aproximativă 3.264.692 MDL
Cota-parte din locuri de parcare în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 377.150 MDL
Mașină Toyota Camry, cu valoare aproximativă 452.933 MDL
Mașină Range Rover, cu valoare aproximativă 738.656 MDL
Cota-parte de ½ din mașină Skoda Octavia, cu valoare aproximativă 117.336 MDL
Cota-parte de ½ din mașină Mercedes GLC, cu valoare aproximativă 454.970 MDL
Cont bancar în valoare de 41.449 EUR
Cota-parte de ½ din cont bancar în valoare de 12.193 EUR
Mijloace bănești în sumă de 13.480 EUR și 600 USD
Două persoane au fost reținute pe 9 și 10 iunie în dosarul care vizează angajați ai instituțiilor publice din Moldova, care luau mită pentru a scăpa infractori căutați la nivel internațional. Pe moment, două persoane se află în arest preventiv, inclusiv șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu.
Pe 9 iunie 2024, procurorii au reținut o persoană în Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit Procuraturii Anticorupție, care voia să părăsească Moldova. În urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, persoana respectivă a fost plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Pe 10 iunie 2024, o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată și, după o evaluare a riscurilor implicate, pe 11 iunie 2024, procurorii au decis eliberarea acesteia.
Această persoană urmează să fie cercetată în stare de libertate, precizează Procuratura Anticorupție.
Pe 4 iunie 2024, au fost reținute patru persoane pentru implicare într-o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări luau mită pentru a scăpa infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.
Dintre cele cinci persoane reținute, patru au fost eliberate de către procuror după aprecierea că nu există riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni.
Pe 6 iunie, în urma examinării demersului Procuraturii Anticorupție, judecătorul de instrucție a dispus arestul preventiv pentru o perioadă de 30 de zile pentru șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, Viorel Țentiu.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii