VIDEO// Dosarul omorului de la piscina din Hâncești: Principalul suspect, fost șef al poliției criminale, urmează să fie eliberat din arest

Julieta Savițchi
20/06/2019
anticoruptie.md

Fostul șef al Poliției criminale din Hâncești, Ion Cojocaru învinuit că a ucis vara trecută un tânăr de 20 de  la o piscină, urmează să fie eliberat din arest preventiv. Pe data de 21 iunie se va împlini un an de la plasarea lui Cojocaru în arest, iar legislația nu permite deținerea persoanei învinuite în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. 

Părinții tânărului învinuit îl bănuiesc pe Cojocaru că ar fi tergiversat procesul ca să nu fie pronunțată sentința timp de un an de la comiterea crimei.  ”A găsit diferite motive să nu se prezinte la ședințele de judecată, ba că este ziua profesională a poliției, ba că se simte rău. Nu excludem că fiind eliberat din arest preventuc Cojocaru ar putea să dispară”, ne-a declarat tatăl tânărului ucis, un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate.

Bărbatul s-a arătat indignat că fostul polițist insistă asupra nevinovăției sale și înaintează diferite versiuni, în opinia sa, lipsite de logică: ”Spune că băeatul i-a luat arma din dotare și s-a împușcat singur”, precizează tatăl băiatului.

Pe banca acuzaților a mai ajuns și proprietarul piscinei, omul de afaceri din Israel, Amir Rabi, care se afă sub control judiciar. Avocatul businessmanului acuză de cele întâmplate organele de drept. ”Rabi a depus mai multe plângeri la poliție pentru că îi este violată proprietatea și domiciliul, că au fost comise furturi, că este perturbată activtatea. Dar toate aceste plângeri au rămas fără examinare, făptașii fiind fii unor persoane influente”, a precizat apărătorul.

Amintim că incidentul s-a întâmplat în noaptea de 21 iunie 2018 la la o piscină din Hâncești  care aparține lui Amir Rabi. Trei tineri, în vârstă de 20 de ani, au venit la piscină în afara orelor de program şi fără permisiunea administrației centrului de agrement.

Fără a fi depusă o sesizare oficială, cei doi au organizat o ambuscadă la piscină. Cojocaru avea asupra sa două arme din dotare de model Makarov şi Glock-17 PHC765. În timpul ambuscadei, unul dintre cei trei tineri care se scăldau în bazin a fost grav rănit, decedând în scurt timp la spital. Victima este fiul unui fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate, iar ceilalți doi sunt fiul unui deputat (în prtioada respective) și fiul șefului-adjunct al poliției din Hâncești.

Dosarul a ajuns în Judecătoria Chișinău la solicitarea procurorului general, Eduard Harunjen, pentru a se evita traficul de influență. Instanța a început examinarea dosarului la 15 septembrie 2018.

 

Julieta Savițchi
20/06/2019

Comentarii