VIDEO// Dosarul tânărului condamnat la 18 ani pentru un omor care nu a avut loc. Avocații insistă asupra audierii martorilor

Julieta Savițchi
18/07/2020
CIJM

Curtea de Apel Chișinău a amânat din nou, după o pauză de 7 luni, examinarea dosarului în privința tânărului din orașul Ialoveni,  condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor, deși victima este în viață. Instanța a acceptat demersul apărării casă fie audiați mai mulți martori, inclusiv și a medicilor care au examinat partea vătămată. Următoarea ședință este stabilită pentru luna octombrie.

La solicitarea apărării, instanța a acceptat să fie verificată supoziția că omorul care nu a avut loc ar putea fi și o răzbunare din partea oamenilor legii pentru pentru o plângere depusă de fratele mai mare al tânărului, precum că ar fi fost torturat de polițiștii din Ialoveni.

Partea vătămată, Igor Chirilov, care, potrivit probelor din dosar, ar fi fost omorât de Constantin Zubac, nu s-a prezentat la ședința de judecată. Avocatul său, Dumitru Marco, a comunicat că acesta este bolnav.

Avocatul Igor Chiriac, care îl apără pe Zubac, susține că prima instanță s-a bazat pe declarația părții vătămate, care avea o zgârietură de 3 cm. Apărătorul mai spune că Zubac nu a avut cuțit, iar partea vătămată a refuzat să dea la expertiză o haină în care a fost îmbrăcat în timpul incidentului. Constantin Zubac a fost condamnat pe două articole din Codul Penal, huliganism și omor premeditat, pentru una și aceiași faptă, lucru interzis de lege, precizează apărătorul. 

Incidentul a avut loc în seara de 16 decembrie 2017. Zubac, fiind în stare de ebrietate, s-a dus, aproape de ora 24, la unchiul său, care locuia cu câteva etaje mai sus și a bătut tare în ușă ca să-i deschidă. Vecinul de la etaj, Igor Chirilov, a ieșit să-i facă observație că face gălăgie. Între cei doi s-a iscat un scandal. Chirilov a intrat în casă, iar Zubac a început să bată puternic în ușă până acesta a ieșit din nou.

Cei doi s-au încăierat, iar în consecință, Chirilov s-ar fi ales cu o zgârietură în regiunea pieptului, cu lungimea de 3 cm și adâncimea de 2 mm.

Constantin Zubac a fost reținut în scurt timp de către prietenii lui Chirilov. Aceștia l-au dus la poliție, unde i-a fost intentat dosar penal pentru omor și huliganism.

Julieta Savițchi
18/07/2020

Comentarii