VIDEO // Fostul judecător Mihail Ciugureanu și fiul său au ajuns pe banca acuzaților din cauza unor scheme de acaparare a terenurilor

Julieta Savițchi
26/04/2019
Foto: Anticoruptie.md

Dosarele penale intentate pe numele fostului magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, și al fiului său, Alexandru, pentru implicare în scheme de acaparare a terenurilor publice, au ajuns pe masa judecătorilor. Cei doi învinuiți pledează nevinovați, iar Alexandru Ciugureanu susține că este de fapt victima unor abuzuri din partea procurorilor.

Mihail Ciugureanu este învinuit de pronunțarea unor decizii contrar legii, iar Alexandru Ciugureanu – de escrocherie. Cauza penală împotriva judecătorului Ciugureanu a fost pornită la solicitarea Ministerului Agriculturii, care a denunțat că o suprafață de 780 de hectare din proprietatea statului a fost transmisă Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, aceasta fiind în proces de insolvalbilitate.

În 2014, administratorul stațiunii a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere cu privire la transmiterea către întreprindere a dreptului de gestiune asupra unor terenuri agricole. În același timp, bunurile urmau să fie atribuite masei debitoare a staţiunii. Precizăm că terenurile erau incluse în „Lista unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului”. Trebuie menționat că, potrivit legislației, aceste bunuri nu pot fi incluse în masa debitoare și pot fi transmise în gestiunea unei întreprinderi doar prin hotărâre de Guvern.

La 24 aprilie 2014, judecătorul Mihail Ciugureanu a emis o încheiere prin care a admis cererea administratorului Staţiunii despre dreptul de gestiune asupra terenurilor. Ministerul Agriculturii, Î.S. „Cadastru” și S.A. „Parcul de Autobuze din Bălți” au contestat decizia respectivă la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, la 9 iulie 2014, încheierea lui Ciugureanu a fost casată, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

Magistratul Ciugureanu a ignorat prescripțiile Curții Supreme de Justiție și a admis din nou, la 24 noiembrie 2015, cererea de transmitere a terenurilor în gestiunea Stațiunii Tehnologico-Experimentală „Codrul”. La 16 martie 2016, Curtea Supremă de Justiție a casat, pentru a doua oară, hotărârea adoptată de Ciugureanu. Dosarul a fost transmis din nou la rejudecare. Cu toate acestea, Ciugureanu a rămas pe aceleași poziții.

La 14 decembrie 2016, Curtea Supremă de Justiție a casat, pentru a treia oară, încheierea adoptată de Ciugureanu. „Curtea de Apel Chișinău a emis o încheiere neîntemeiată, incompatibilă cu standardele legalității și temeiniciei unui act judecătoresc”, se menționează în decizia Curții Supreme de Justiție.

Între timp, în vizorul procurorilor a ajuns şi fiul magistratului, Alexandru Ciugureanu, cercetat penal pentru escrocherie. Acesta a fost arestat în martie 2017, în urma unei încheieri a magistraţilor Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, după ce procurorii au găsit dovezi că ar fi implicat în schema de acaparare a terenurilor de la „Codrul”. În urma unei decizii emise de Ciugureanu la 7 mai 2015, terenul cu suprafața de 1,14 hectare, care aparținea Stațiunii Tehnologico-Experimentale, a trecut la compania „Helexen-Group”, ai cărei beneficiari sunt Alexandru Ciugureanu și Oleg Alexa, președintele comitetului creditorilor stațiunii. În aprilie  2017, Mihail Ciugureanu și-a depus cerere de demisie din sistemul judiciar.

Mihail Ciugureanu a fost vizat şi într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, care a dezvăluit schemele prin care mai multe terenuri din zone centrale ale Chișinăului au ajuns în mâini private. Venit în 2001 de la Soroca, Ciugureanu a depus o cerere la Primărie, solicitând, în baza Legii cu privire la statutul judecătorului, să îi fie repartizat un teren pentru a-și construi o casă. Pentru că Primăria a respins solicitarea, invocând lipsa de fonduri, peste şapte ani, la 9 iunie 2008, magistratul a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău, adică în instanța în care lucra. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat Primăria să îi repartizeze un teren.

La 23 mai 2012, judecătorul a depus la Curtea de Apel Chișinău o altă cerere, prin care a solicitat schimbarea ordinii de executare a hotărârii, argumentând că Primăria tergiversează aprobarea proiectului privind repartizarea terenului. În baza acestor considerații, el a solicitat emiterea unei încheieri prin care să rezolve totul: solicitarea atribuirii lotului fără a mai aştepta decizia Primăriei, înregistrarea dreptului său de proprietate la Agenţia Cadastru şi încasarea preţului nominal al terenului din contul său, preț calculat conform legislaţiei.

Julieta Savițchi
26/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii